nieuws

Onthulling gedenkteken April-meistakingen Stork door nabestaanden van toenmalige werknemers

Het gedenkteken voor de April-meistakingen bij Stork in 1943
Het gedenkteken voor de April-meistakingen bij Stork in 1943 © RTV Oost
Vier nabestaanden van direct betrokkenen bij de April-meistakingen bij de firma Stork onthullen officieel op 4 november in Hengelo een gedenkteken voor de staking, die begon op 29 april 1943. De stakingen verspreidden zich vanuit Stork over het land. Ze gelden als het grootste burgerprotest tegen de Duitse bezetter. Bijna tweehonderd mensen vonden de dood. Tientallen mensen worden nog altijd vermist.
Het gedenkteken wordt onthuld op het vernieuwde Industrieplein in Hengelo. De nabestaanden zijn familieleden van twee stakingsleiders bij Stork, Tjitte Roorda en Jan Berend Vlam, en de kleindochter van Stork-werknemer Frits Loep. Hij werd als represaillemaatregel door de Duitsers geëxecuteerd. Het lichaam van Loep is nooit gevonden.
Het gedenkteken bevindt zich pal tegenover het vroegere Stork-hoofdkantoor, waar de staking begon. Het bestaat uit drie platen van cortenstaal met teksten. Initiatiefnemer van het monument is de onlangs opgerichte stichting Storkiaan, die een Storkroute gaat realiseren met bijzondere objecten die verwijzen naar het Stork-verleden.

De tekst op de drie stalen platen, die in het Industrieplein in Hengelo zijn geplaatst, luidt:

Er hoeft er maar één te beginnen.
Arbeiders van Stork ontketenen op 29 april 1943 de landelijke April-meistakingen.

In 1943 ontstaat hier de grootste vergeten staking uit onze geschiedenis. Honderdduizenden volgen het voorbeeld van de Storkianen. Het grootste massale volksverzet in bezet Europa.

April-mei 1943 is een keerpunt in de oorlog. De bezetter slaat de stakingen bloedig neer, ten koste van vele slachtoffers en vermisten. In Nederland neemt hierdoor het verzet toe.
Aanleiding voor de stakingen destijds was de oproep dat alle Nederlandse (oud)-militairen en vrijgelaten krijgsgevangenen zich moesten melden voor werk in de Duitse oorlogsindustrie. Arbeiders van Stork zagen op 29 april 1943 de oproep tijdens de schaft en besloten spontaan tot een staking. Vanuit Stork werden andere bedrijven in het land actief benaderd om mee te doen. In totaal legden enkele honderdduizenden het werk neer.
Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar de vrijheidspagina voor dagelijkse updates of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.