nieuws

Ziekmakende vleeswarenfabrikant Offerman voorheen in handen van Almelose Zwanenberg

Zwanenberg Food Group verkocht het onderdeel twee jaar geleden
Zwanenberg Food Group verkocht het onderdeel twee jaar geleden © GettyImages
De productielocaties van de in opspraak geraakte vleeswarenfabrikant Offerman, met haar hoofdkantoor in Almelo, waren tot twee jaar geleden in handen van de Zwanenberg Food Group. Naar nu blijkt zijn er de afgelopen twee jaar twintig consumenten ziek geworden, daarvan zijn er drie overleden en kreeg er één een miskraam.
Het RIVM heeft een nieuwe techniek gebruikt voor het opsporen van het voedsel waarin deze listeriabacterie zat. "We zagen een bepaald type listeria voorkomen bij meerdere patiënten. We namen vervolgens contact op met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om dit te vergelijken met DNA-gegevens uit hun voedsel- en bedrijfsbemonstering. Dit kwam bij één monster overeen, waarna de NVWA vervolgonderzoek deed. Hierdoor kwamen we erachter dat alle patiënten die ziek zijn geworden, vleeswaren van Offerman hebben gegeten", aldus een RIVM-woordvoerder.

Overgenomen van Zwanenberg
De vleeswarenfabrieken in Aalsmeer en Borculo van Offerman waren tot december 2017 eigendom van de Zwanenberg Food Group in Almelo. Het bedrijf van de familie Van der Laan verkocht zijn bedrijfsonderdeel 'Fresh' - met een omzet van ruim 100 miljoen euro - aan zijn Belgische branchegenoot Ter Beke uit Waarschoot.
Pas na die verkoop kreeg dit bedrijfsonderdeel de naam 'Offerman' van de nieuwe Belgische eigenaar. De naam die de Aalsmeerse vestiging al had voordat het (in 1999) werd gekocht door de Zwanenberg Food Group.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.