nieuws

Hengelo herdenkt 75 jaar na bombardementen: "Ik was verlamd van angst"

Peggy Westen
Peggy Westen © RTV Oost
"Ik was helemaal stijf, ik kon niks meer, volledig in paniek. Ik hoorde en zag het lawaai van de vliegtuigen die dichterbij kwamen." Peggy Westen was zes jaar toen ze het kruispunt opliep van de Brinkstraat en de Enschedesestraat in de binnenstad van Hengelo. Niet veel later bombardeerden de geallieerden de stad waarbij 112 mensen omkwamen. 
"Er kwam een zwarte wolk van vliegtuigen over ons heen", vertelt Westen. "Ik kon geen stap meer verzetten, maar toen kwam uit een schoenenzaak, waar nu Purdey in is gevestigd, een winkelmedewerker naar me toe en die greep me bij de arm."
Het meisje werd meegenomen naar de schuilkelder van de zaak van waaruit ze niet veel later de bommen op de stad hoorde vallen. 

Spoorverbinding

De bombardementen van 6 en 7 oktober 1944 zijn de zwaarste die Hengelo heeft moeten doorstaan. Het doel was om de spoorverbinding naar Duitsland te raken, die voor de bezetters belangrijk was. Maar het centrum werd daarbij ook zwaar getroffen en de stad lag in puin. 
Fototentoonstelling over Hengelo in de oorlog
Fototentoonstelling over Hengelo in de oorlog © RTV Oost
Fotograaf: RTV Oost Fototentoonstelling over Hengelo in de oorlog
Na 75 jaar herdenken de inwoners deze gebeurtenissen met onder meer een fototentoonstelling en kranslegging bij het oorlogsmonument. "Het is eigenlijk heel wrang voor de Hengeloërs dat zo kort voor de bevrijding de stad werd verwoest", vertelt Hans de Gruil van Stichting Erfgoed Hengelo.

Wederopbouw

"Tegelijkertijd is het een markeringspunt geweest voor hoe de stad zich later heeft ontwikkeld", legt hij uit. "Hengelo is in de periode na de oorlog een echte wederopbouwstad geworden. De groei en de ontwikkeling, maar ook de architectuur, is ontzettend belangrijk voor de stad geweest."
Hengelo herdenkt 75 jaar na bombardementen
Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar de vrijheidspagina voor dagelijkse updates of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.