nieuws

Zo koud als vandaag was het nog nooit op 6 oktober

Eerste nachtvorst komt er aan
Eerste nachtvorst komt er aan © RTV Oost
Voor het eerst dit jaar is een kouderecord gebroken. Zo koud als vandaag was het op 6 oktober nog nooit. Dat meldt Weeronline.
De maximumtemperatuur bleef vandaag in de regio steken op 9.2 graden. Het vorige koude dagrecord dateert van 6 oktober 1936 en toen was het 10.1 graden.
Vannacht duikt het kwik van de thermometer onder de nul graden. De eerste nachtvorst van dit najaar komt er aan. Mogelijk gaat het zelfs vijf graden vriezen. Houd morgenochtend rekening met krabben van de autoruiten.   

Beduidend meer warmterecords

Het record van vandaag is dus het eerste officiële kouderecord van 2019. Daar tegenover staan tot nu toe al dertien warmterecords. In het extreem warme jaar 2018 werden drie kouderecords gemeten en kwam het tot veertien warmterecords.
Normaal -zonder klimaatopwarming- is de verhouding tussen het aantal koude- en warmterecords gelijk: 1 staat tot 1 dus.  
 

Oostenwind en dik wolkendek

De kou werd vandaag veroorzaakt door een combinatie van regen, een oostenwind en een dik wolkendek. Een stevige oostenwind blies vrij koude lucht naar ons land en een dikke wolkendeken schermde het zonlicht af. Met regen koelde de lucht nog verder af. In de winter had een vergelijkbare weersituatie als vandaag een dik pak sneeuw opgeleverd van tientallen centimeters.
 
Komende nacht klaart het op en daardoor koelt het flink af. Lokaal komt het tot vorst en daarmee wordt het de koudste nacht van de herfst tot nu toe.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.