nieuws

Twenterand moet wat doen tegen overlast werkzaamheden langs kanaal Almelo-De Haandrik

Kanaal Almelo - De Haandrik bij Daarlerveen
Kanaal Almelo - De Haandrik bij Daarlerveen © Rob van der Wardt / RTV Oost
De overlast van de werkzaamheden langs kanaal Almelo-De Haandrik neemt zulke ernstige vormen aan dat de gemeente Twenterand onmiddellijk in actie moet komen. Dat stelt CDA Twenterand, die het college van burgemeester en wethouders aanspoort om contact op te nemen met de provincie Overijssel.  
De provincie is opdrachtgever van renovatiewerkzaamheden langs het kanaal. Daarvoor is het noodzakelijk dat de damwanden worden vervangen. Na de zomer is de aannemer begonnen met het slaan van nieuwe damwanden op grondgebied van de gemeente Twenterand. De trillingen die daarbij worden veroorzaakt geven ernstige overlast voor aanwonenden langs het kanaal. 

Mensen zijn bang

Vorige week is het werk stilgelegd, omdat bleek dat de trillingen schade veroorzaakte aan woningen. Volgens CDA-raadslid Roswitha Uitslag voelen bewoners zich onveilig en zijn sommigen zelfs hun huis uit gevlucht. "Mensen zijn letterlijk bang."

Vaststelling van schade

Het CDA Twenterand verwijst naar een vorig jaar november aangenomen motie waarin de gemeenteraad met het college heeft afgesproken dat schade aan woningen als gevolg van werkzaamheden langs het kanaal moest worden voorkomen. En dat de gemeente Twenterand met betrokken bewoners en de provincie in overleg zou treden over een objectieve vaststelling van schade, als die zich onverhoopt zou voordoen. 

Gemeente heeft zorgplicht

In de afgelopen twee weken is gebleken dat het niet goed gaat met het voorkomen van woningschade. Het CDA maakt zich daar ernstig zorgen over en geeft het college mee dat de gemeente Twenterand een zorgplicht heeft voor haar inwoners.

Resultaten onderzoek blijven uit

De provincie heeft aangegeven dat begin volgend jaar de resultaten worden verwacht van een onderzoek van TNO naar de overschrijding van de norm voor trillingen en de gevolgen daarvan voor woningen aan het kanaal. Het CDA vindt dat te lang duren en vindt dat de gemeente Twenterand nu namens de gedupeerde bewoners bij de provincie aan de bel moet trekken dat het niet langer zo kan.  
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.