nieuws

OM: Veel bewijs tegen kopstuk Twentse hennepbende

Een speciale aanhangwagen voor hennepteelt (links) en karren voor stekken (rechts)
Een speciale aanhangwagen voor hennepteelt (links) en karren voor stekken (rechts) © politie/beeldbewerking RTV Oost
Justitie zegt veel bewijs te hebben tegen het vermeende kopstuk van een Twentse hennepbende. De Hengeloër werd afgelopen juni met zes medeverdachten opgepakt voor grootschalige hennepteelt. Volgens justitie runden ze zeker zeven kwekerijen, waar ruim 3500 planten groeiden.  
Het bewijs dat het OM heeft, bestaat uit afgeluisterde telefoongesprekken, observaties en getuigenverklaringen. Ook sommige bewoners van huizen waar hennepkwekerijen werden ondergebracht, hebben bij de politie verklaard. "Al zijn ze niet happig om hun mond open te doen", zegt de officier van justitie. "Ze zijn bang dat hen iets overkomst. Zo zegt één iemand: 'Ik ga nog liever dood dan dat ik iets ga vertellen'."

Meer kwekerijen

Volgens het OM gaat de lijst met hennepkwekerijen die aan de bende gelinkt kan worden nog langer worden. "We zijn nog bezig met onderzoek."
De zes andere verdachten zijn vrijgelaten in afwachting van het eindproces. De Hengelose hoofdverdachte blijft vast. "Hij zat boven in de boom van de organisatie. Hij was de spil", zegt het OM. Daarover hebben medeverdachten verklaard. 

Organisatie

De hoofdverdachte had meerdere bedrijven op naam, mogelijk gebruikt als dekmantel. Zo gebruikte hij zijn loodgietersbedrijf als witwascentrale, zegt justitie. Ook heeft hij in Enschede een winkel met Arabisch gebak. 
De organisatie was volgens het OM zeer goed georganiseerd. Zo hadden ze een speciale aanhangwagen, speciaal ingericht voor hennepteelt. Ook gebruikten ze altijd dezelfde bloemenkarren om stekken in de laten groeien. In verschillende schuren werden materialen gevonden voor plantages, zoals filters, lampen en plantenvoeding. 
De rechtszaak gaat over drie maanden weer verder.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.