nieuws

Brandweer en defensie oefenen met inzet blushelikopter bij buurtschap Junne

In de buurtschap Junne is vanmorgen geoefend met een blushelikopter. De brandweer maakt daar gebruik van als bijvoorbeeld een natuurbrand onbeheersbaar dreigt te worden.
Er is een speciaal team in het leven geroepen dat de naam Fire Bucket Operations heeft gekregen. Dat team wordt ingeroepen als de brandweer zelf problemen heeft met het bestrijden van de brand. "Vanuit de lucht wordt een grote hoeveelheid water op het vuur gestort. Dat blijkt vaak veel effectiever", zegt Erik Pluim van brandweer IJsselland.

Heen en weer

De hele ochtend vloog een helikopter heen en weer tussen de Vecht en een stuk zandgrond. Eerst om water in een grote zak te laten lopen, daarna om dat water op een aangegeven plek te laten vallen.
Vorig jaar zomer werd ook gebruik gemaakt van blushelikopters bij de bestrijding van een brand in een afvalberg bij Twence in Hengelo. Dit jaar is de hulp van Fire Bucket Operations nog niet nodig geweest.

Chinook

Eigenlijk zou naast een gewone helikopter ook een Chinook-helikopter worden ingezet. Die is veel groter en daar kan dan ook een veel grotere waterzak onder hangen. "Jammer dat die Chinook pech kreeg. Dat is altijd een heel spektakel als je die aan de gang ziet", zegt Pluim. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.