nieuws

Gerechtshof buigt zich vandaag over gewelddadige dood peuter Xaja (1)

Foto's van Xaja meegebracht tijdens zitting in Almelo door haar vader
Foto's van Xaja meegebracht tijdens zitting in Almelo door haar vader © RTV Oost\Chantal Everaardt
Het hoger beroep tegen Maick S., de 'stiefvader' van peuter Xaja, begint vandaag voor het Gerechtshof in Arnhem met een zogeheten pro formazitting. Maick werd in april 2019 door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot 22 jaar cel voor de gewelddadige dood van Xaja. 
De rechtbank sprak bij het vonnis over moord op het toen 1-jarige meisje. Sarinda van E., de 23-jarige moeder van het meisje, werd vrijgesproken. Maick S. heeft het meisje zo zwaar mishandeld dat ze overleed. De hoeveelheid en extreme verwondingen van Xaja gaf alle betrokken hulpverleners in deze zaak koude rillingen.

Extreem geweld

Maick S. heeft volgens de rechtbank het meisje geslagen, gestompt, gesmoord en ook zijn er sporen van verwurging. Er is 'extreem fysiek geweld' gebruikt in combinatie met drugs. Een deskundige gaf aan dit soort verwondingen nog nooit te hebben gezien bij een slachtoffer van huiselijk geweld.

Stiefvader ontkent

De rechtbank legde Maick een hogere straf op dan het Openbaar Ministerie had geëist. Het OM vroeg om veertien jaar gevangenisstraf. Maick S. ontkende tijdens de verhoren bij de politie en in de rechtbank alle betrokkenheid bij de dood van het meisje. 
Advocaat Kalk van Maick gaf direct na het uitspreken van het vonnis al aan in hoger beroep te gaan. Hij vond het onbegrijpelijk dat de rechtbank uitgaat van moord, waar het Openbaar Ministerie doodslag bewezen achtte. Bovendien ontkent Maick alle betrokkenheid bij de dood van het meisje.

Pro forma

De zaak komt vandaag voor in een zogeheten pro formazitting, het is wettelijk verplicht om een zaak voor te laten komen als er een verdachte vastzit. De zaak wordt niet inhoudelijk behandeld bij het Gerechtshof. De advocaat van de verdachte kan nog wel bepaalde verzoeken indienen voor zijn cliënt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.