nieuws

Vanaf vrijdag weer bouwvergunningen voor projecten zonder stijging van stikstof

Bouwkraan
Bouwkraan © RTV Oost/Wouter de Wilde
In Overijssel kunnen vanaf overmorgen weer bouwvergunningen verleend worden. Voorwaarde voor een vergunning is wel dat er geen stijging van stikstof plaats mag vinden. Dat meldt het Interprovinciaal Overleg (IPO). De twaalf provincies hebben nieuwe beleidsregels vastgesteld voor het verlenen van vergunningen op grond van de Wet natuurbescherming.
Kern van de nieuwe regels is dat door het wegvallen van het voormalige Programma Aanpak Stikstof (PAS) nu van tevoren moet worden aangetoond dat emissie en depositie met zekerheid afnemen of niet stijgen. Bij het PAS werd uitgegaan van een verwachte stikstofdaling van natuurbeschermende maatregelen. De Raad van State zette een dikke streep door die werkwijze. 

Urgentie

"De provincies zijn zich bewust van de grote maatschappelijke urgentie om beweging te krijgen in de vergunningverlening voor activiteiten waarbij stikstof vrijkomt, na de uitspraak van de Raad van State", zegt de Gelderse gedeputeerde Drenth namens de twaalf provincies. 

Gebiedsgerichte aanpak

Het kabinet heeft de provincies gevraagd om een gebiedsgerichte aanpak van de stikstofproblematiek. Over de verdere invulling van die aanpak van stikstof en de middelen die daarvoor zijn, gaan de provincies in overleg met het Kabinet.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.