Jeugdzorg in de klas om de kosten te drukken

Gemeenten in Overijssel blijven met de hoge kosten van jeugdzorg in hun maag zitten. Er wordt fors bezuinigd en onder die druk kijken gemeenten naar alternatieven. In onder meer Enschede doen zes scholen mee aan een pilot die tot betere en goedkopere jeugdzorg moet leiden. Ze hopen wachttijden te verminderen en eerder in te kunnen grijpen wanneer het mis dreigt te gaan met een kind.

De OJA-pilot (Onderwijs Jeugdzorg Arrangement) is een drie jaar durende proef waar jeugdzorgmedewerkers in het schoolgebouw intensief samenwerken met leraren en ouders om de zorg zo efficiënt mogelijk te organiseren. 

Dankzij de korte lijntjes van de school met de jeugdhulp kon de zoon van Saskia Morsink weer thuis komen wonen. Dat was eerder door zijn autisme en suïcidale neigingen niet mogelijk. 

De gemeente Enschede is niet de enige gemeente waar een pilot met het Onderwijs Jeugdzorg Arrangement loopt. Ook op scholen in Almere, Deventer en Almelo wordt gekeken naar de mogelijkheden die deze nieuwe aanpak biedt. 

De hoge kosten en de bezuinigingen dwongen de gemeente Enschede om te zoeken naar een andere aanpak. Maar wethouder Eelco Eerenberg had liever gezien dat hij deze nieuwe aanpak onder deze druk hoefde vorm te geven. 

Ouders, de school en de jeugdzorg medewerkers zijn voorzichtig enthousiast over de aanpak. Toch zou de aanpak averechts kunnen werken, wanneer dit zomaar op alle scholen zou worden ingevoerd, zegt Bert Wienen, onderwijswetenschapper en psycholoog aan de Hogeschool Windesheim.

De proef loopt nog twee jaar, daarna wordt onderzocht of de aanpak heeft gewerkt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Regio Enschede jeugdzorg Nieuws
Deel dit artikel: