nieuws

Sloop van synagoge in Vriezenveen aanstaande? Niet als het aan PVV Twenterand ligt

De voormalige synagoge in Vriezenveen
De voormalige synagoge in Vriezenveen © RTV Oost
De voormalige synagoge in Vriezenveen is een historisch monument en mag daarom niet gesloopt worden, dat is de PVV Twenterand van mening. Daarom wil de partij dat het gebouw wordt gebruikt als een Joods cultureel kenniscentrum.
De fractie heeft gehoord dat op 13 augustus dit jaar een sloopvergunning is verleend voor de synagoge aan de Almeloseweg. Dat zou het einde betekenen van de laatste tastbare herinnering aan de ooit bloeiende Joodse gemeenschap in Vriezenveen.
"Het pand staat niet voor niets op de gemeentelijke monumentenlijst", zegt fractievoorzitter Erik Veltmeijer. "Wij voelen de morele druk om wat terug te doen voor de Joodse gemeenschap in het algemeen." Daarmee doelt hij op de genocide van Joden voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. 
Het is voor de PVV duidelijk wat er met gebedshuis moet gebeuren. "Een Joods cultureel kenniscentrum waar onze jeugd kan word geïnformeerd over de verschrikkingen uit de Tweede Wereldoorlog. Zodat onze jongeren ervan doordrongen blijven hoe belangrijk vrijheid is."
Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar de vrijheidspagina voor dagelijkse updates of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.