nieuws

Boer overwint angst door brutale vraag van burger

Stadse Nicolette Onstenk nodigt zichzelf uit bij de boer
Stadse Nicolette Onstenk nodigt zichzelf uit bij de boer © Jauke Boerdam
"Mag ik bij jou op de boerderij komen kijken?" Nicolette Onstenk uit Zwolle stuurde die vraag via de Facebookgroep Groen Overijssel naar boerin Rianne Slager uit Dedemsvaart. Slager schrok van de vraag. Vanwege acties van dierenactivisten heerst er namelijk angst onder boeren.
De stadse Onstenk moest drie dagen wachten op antwoord van Rianne en haar man André Slager. "Een vreemde op je boerderij toelaten, dat doet een boer niet zomaar", verklaart Rianne. "Bovendien ken ik Nicolette helemaal niet. Ze kon wel A zeggen, maar B doen."

Angst

Vanwege acties van dierenactivisten heerst er angst onder boeren. Vooral reacties op sociale media, waar boeren regelmatig voor dierenmishandelaars en verkrachters worden uitgemaakt, veroorzaken veel angst.
Wanneer een boer in de pers vertelt dat hij een dier heeft geslacht, volgen er zelfs doodsverwensingen jegens de boer op internet. Door de angst durven veel boeren journalisten niet meer toe te laten en houden ze onbekende burgers ook liever op afstand.

Begrip

Toch wil de familie Slager niet toegeven aan die angst. "Na drie dagen nadenken, besloten we haar toch uit te nodigen. We moeten als boeren laten zien en uitleggen waarom we bepaalde keuzes maken. Zo ontstaat begrip."
En dus mocht Onstenk langskomen op de boerderij. De stadse was super enthousiast. "Ik ben nog nooit eerder op een boerderij geweest!"
Hoe dat bezoek verliep, zie je hieronder in het filmpje.
Een mooie ontmoeting tussen stadse Nicolette en boerin Rianne

Leerzaam

Onstenk leerde hoe voorzichtig deze boer is met bacteriën van buitenaf, ze begrijpt nu waarom koeien niet altijd buiten zijn. Ook vond ze het zielig dat het kalf van de koe gescheiden wordt, maar dat begrijpt ze nu.
Onstenk legt uit: "Rianne legde uit dat kalfjes heel kwetsbaar zijn voor ziektes in de eerste week en dat ze voor hun eigen bestwil apart worden gezet, zo is hun overlevingskans groter." 

Geslaagd

Volgens beide dames is het bezoek zeer geslaagd. "Hierdoor heb ik veel meer begrip gekregen voor zaken die ik eerst zielig vond", besluit Onstenk. En de familie Slager overweegt vaker burgers toe te laten.
Wilt u ook op zoek gaan naar verbinding? Word dan lid van de Facebookgroep groenoverijssel van RTV Oost.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.