nieuws

Pluimveesector in hoger beroep tegen NVWA in fipronilaffaire

De Nederlandse pluimveesector spant een hoger beroep aan in de rechtszaak over de fipronilcrisis
De Nederlandse pluimveesector spant een hoger beroep aan in de rechtszaak over de fipronilcrisis © RTV Oost
De Nederlandse pluimveesector spant een hoger beroep aan in de rechtszaak over de fipronilcrisis. Dat melden landbouworganisatie LTO en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders.
De pluimveehouders vinden dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) onrechtmatig heeft gehandeld door maandenlang te zwijgen over het illegale gebruik van fipronil. De sector kon zich naar eigen zeggen hierdoor niet weren tegen de fraude van het bedrijf Chickfriend, dat door veel boeren werd ingehuurd.
Meerdere Overijsselse kippenboeren zijn getroffen door de fipronilcrisis. Bij Jos Kienhuis uit Tilligte werd zelfs twee keer in één jaar het gewasbeschermingsmiddel in de eieren van zijn kippen aangetroffen. Het bedrijf is twee keer geruimd.

Zaak tegen NVWA

Het gaat om een civiele zaak die landbouworganisatie LTO namens kippenboeren had aangespannen tegen de NVWA. In juli oordeelde de rechtbank in Den Haag nog dat de autoriteit de boeren in 2016 en 2017 niet hoefde te waarschuwen dat eieren besmet waren met fipronil.
De rechtszaak was aangespannen namens 124 kippenboeren. 111 van hen gaan in hoger beroep, aldus een woordvoerder van LTO.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.