nieuws

Deventer wil Lebuïnuspleinen meer allure geven; nieuwe invulling, nieuwe aankleding

Deventer wil behalve het Grote Kerkhof ook de Stromarkt en de Nieuwe Markt en tussenliggende straten meer allure geven. Hoe de Lebuïnuspleinen, een nieuwe verzamelnaam, er exact uit gaan zien moet in samenspraak met bewoners en ondernemers duidelijk worden.
De Nieuwe Markt is een belangrijke entree naar de stad vanaf de IJssel, zegt de gemeente. Met de komst van het nieuwe filmtheater MIMIK (voorheen De Viking) en het geplande museum, wordt het plein waarschijnlijk alleen maar drukker. De gemeente wil er onder meer extra (fiets)parkeerplaatsen bouwen. 
Ideeën van betrokkenen 
Afgelopen zomer gaven bewoners, ondernemers, het bestuur van de Lebuïnuskerk en andere betrokken Deventenaren al hun ideeën voor de invulling van het Grote Kerkhof. Deze worden ook leidend in de gesprekken over het ontwerp van de Stromarkt en de Nieuwe Markt. Voor de Stromarkt en directe omgeving geldt dat vernieuwing van het versleten wegdek prioriteit heeft.
De thema's zijn:
  • Kerk / cultuurhistorie / zingeving
  • Cultuur / evenementen 
  • Spelen / verblijven
  • Uitstraling 
  • Mobiliteit / parkeren
  • Groen / water (IJssel)
De eerste gesprekken over het ontwerp zijn eind deze maand. In december wordt definitief besloten welke thema's centraal staan in het ontwerp. De raad besluit in het vroege voorjaar hoe het gebied rondom de iconische Lebuïnuskerk er voortaan uit gaat zien. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.