nieuws

Nieuw onderzoek naar gevolgen van wonen naast het spoor

Nieuw onderzoek naar wonen naast het spoor
Nieuw onderzoek naar wonen naast het spoor © RTV Oost/Wouter de Wilde
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gaat weer onderzoek doen naar de ervaringen met geluid en trillingen van mensen die langs het spoor wonen. Het is een vervolg op een onderzoek dat het RIVM in 2013 deed. Het onderzoek richt zich op mensen die minder dan driehonderd meter van het spoor wonen.
Er zijn weinig onderzoeken gedaan naar de gezondheidseffecten van treinen op omwonenden. Door de toename van het (goederen)treinverkeer neemt de behoefte aan dit soort onderzoeken ook toe. De resultaten van dit onderzoek moeten bijdragen aan de ontwikkeling van maatregelen om de hinder van geluid en trillingen door treinverkeer in de toekomst te verminderen.

Norm bepalen

Om de hoogte van een norm voor trillingen te kunnen bepalen, is goed onderzoek nodig. Het onderzoek uit 2013 werd gedaan in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het ministerie heeft nu opnieuw een verzoek gedaan te onderzoeken wat de ontwikkelingen zijn langs het spoor en wat de effecten zijn voor de bewoners die vlakbij het spoor wonen.
Zo'n 3.500 mensen in heel Nederland die eerder deelnamen aan het onderzoek krijgen binnenkort een uitnodiging voor het nieuwe onderzoek.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.