nieuws

Rekenkamer: toezicht op subsidies provincie Overijssel kan beter

Rekenkamer: Overijssel moet betere verantwoording besteding subsidiegeld eisen
Rekenkamer: Overijssel moet betere verantwoording besteding subsidiegeld eisen © RTV Oost
Provinciale Staten van Overijssel krijgen te weinig informatie over de verstrekte subsidies die de provincie verleent en het toezicht daarop. Daarmee wordt de controlerende rol van de Staten lastig gemaakt. Dat zegt de Rekenkamer Oost-Nederland in een onderzoek naar subsidies van de provincie Overijssel.
Het college van Gedeputeerde Staten heeft wel een overzicht van alle subsidies en inzicht in de omvang en de aard van de subsidies, maar deelt die volgens de rekenkamer onvoldoende met de Staten.

Tientallen miljoenen subsidie

Door de provincie Overijssel wordt jaarlijks voor tientallen miljoenen aan subsidie verstrekt. Daarbij valt het de rekenkamer op dat de afspraken over de evaluatie 'weinig ambitieus' zijn. Een verantwoording van de organisatie die de subsidie krijgt wordt vaak door de provincie als voldoende evaluatie geaccepteerd.
Voorbeelden waarbij het fout gaat of fout is gegaan geeft de rekenkamer niet, maar wèl wordt benadrukt dat de provincie hogere eisen mag en moet stellen aan de verantwoording wat met de subsidies uit belastinggeld is gedaan. 

Effect niet van alle langlopende subsidies beoordeeld

Het merendeel van de langlopende subsidieregelingen wordt geëvalueerd. In Overijssel zijn dertien regelingen die langer dan vijf jaar duren. Daarvan zijn er tien tijdig geëvalueerd, zegt de rekenkamer. 
De resultaten van het onafhankelijke onderzoek door de rekenkamer zijn vandaag bekendgemaakt. De Provinciale Staten hebben er nog niet op gereageerd. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.