nieuws

Deventer brengt met grote expositie in museum De Waag ode aan 100 jaar blikproductie T&D

Het conservenblik, niet oubollig maar juist helemaal van deze tijd van duurzame oplossingen voor verpakking van voedsel. 95 procent van het blik wordt gerecycled en blik kan keer op keer opnieuw worden gebruikt als verpakkingsmateriaal. Een eeuw geleden werden de eerste conservenblikken gemaakt in een nieuwe fabriek: Thomassen & Drijver in Deventer. Museum De Waag staat vol met blik om dat te vieren. 
In het museum staan honderden vergulde blikken opgestapeld om de bezoeker bij binnenkomst mee te nemen met het thema 'blik van conserven tot kunst', maar de tentoonstelling stopt daar niet. Designblik, antiek blik, modern blik en van bijzonder blik tot zeer zeldzaam blik.

Samenwerken met koks

Museum De Waag wil met de tentoonstelling laten zien dat Deventer niet alleen koekstad is, maar ook blikstad. Het begon allemaal in 1919 toen 
Johan Hendrik Ankersmit een goede oplossing zocht om ham te conserveren dat naar Nederlands Indië moest worden vervoerd.
Blik is helemaal hip, aldus Petra van Boheemen. Duurzaam, eindeloos recyclebaar. Voor de expositie werkt ze onder meer samen met negen lokale chef-koks, die gerechten met een product uit blik maken.

Loop der jaren

De twee schoonzoons van Ankersmit, Thomassen & Drijver startten in Deventer een blikfabriek. De fabriek groeide in de loop der jaren flink. Zo hard dat in de jaren zestig fabrieksarbeiders in Turkije werden gezocht. Daardoor is in Deventer een grote Turkse gemeenschap ontstaan.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.