nieuws

Flinke domper voor Solar Team Twente in zonnerace Australië: auto waait van de weg

Een enorme domper voor het Solar Team Twente in Australië: een stevige windvlaag heeft een einde gemaakt aan 'hun' Bridgestone World Solar Challenge 2019. De zonneauto RED E, raakte daarbij in de berm en is dusdanig beschadigd dat doorrijden niet meer mogelijk is. De coureur bleef ongedeerd. 
Met nog 865 kilometer te rijden tot de finish in Adelaide ging Solar Team Twente op de vierde racedag als leider in de wedstrijd van start. Na twintig minuten rijden werd coureur Evert van der Hoek verrast door een harde zijwind die de auto de weg af blies.
De coureur kreeg de auto niet terug op de weg en gleed een kleine helling af. Hierbij spinde de RED E en belandde de Twentse zonnewagen ondersteboven in het rode zand.

'Flinke klap'

Het team greep snel in om te verzekeren dat om de veiligheid van de coureur zeker te stellen en te voorkomen dat er verdere schade zou optreden. Evert raakte gelukkig niet gewond bij het ongeval maar werd veiligheidshalve naar het ziekenhuis gestuurd voor een check. Daar bleek alles in orde te zijn. 
Het abrupte einde van de race is een flinke klap voor Solar Team Twente. Annelies Dekker, teammanager: "Gelukkig is Evert veilig en ongedeerd uit de auto gekomen. Dit is op dit moment het allerbelangrijkste voor het team. We zijn ontzettend geschrokken maar heel blij dat we hier nog met z’n allen veilig staan. Zo’n incident zet de race toch in een bepaald perspectief."

Zware omstandigheden

Solar Team Twente ging de vierde racedag uiterst voorzichtig van start. Hevige zandstormen deed het team op de derde dag ook al besluiten de wagen even aan de kant te zetten. De gehele middag raasden er flinke windstoten door de Australische outback, met zandstormen tot gevolg. En ook gedurende de nacht was er veel wind.
Door het ongeluk is de auto beschadigd, waaronder de voorwielophanging. Uitgebreide inspectie van de schade leerde dat het niet verstandig is de race te vervolgen, ook gelet op de zware weersomstandigheden.

Maatregelen van de organisatie

Daarmee komt een einde aan deze editie van de Bridgestone World Solar Challenge voor de Twentse studenten, die de eerste drie dagen aan de leiding ging in de race over drieduizend kilometer door de Australische outback. 
Solar Team Twente is niet het enige team dat ernstige hinder ondervond van het weer: ook Sonnenwagen Aachen belandde naast de weg na een plotse windvlaag. De organisatie van de World Solar Challenge heeft maatregelen genomen om de veiligheid van de teams die nog wel rijden te bewaken: gedurende een deel van de race werd er een beperkte snelheidslimiet ingesteld.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.