nieuws

RIVM staat achter stikstofmetingen, maar neemt ook onderzoeksmethode onder de loep

Protesterende boeren in De Bilt
Protesterende boeren in De Bilt © RTV Oost / Mark Bakker
Duizenden boeren, met ongeveer 1500 trekkers, hebben vanmorgen geprotesteerd op een sportveld vlakbij het onderzoeksinstituut RIVM. Ze hebben hun onvrede geuit over de manier waarop het instituut de stikstofberekeningen doet. 
Het protest was niet voor de deur van het RIVM, maar op een sportpark aan de rand van Bilthoven. De gemeente De Bilt had dat afgesproken met de actievoerders vanwege de veiligheid.
De directeur van het RIVM, Hans Brug, nam het woord. Hij begreep de kritiek van de boeren, maar zei ook: "Onze berekeningen zijn zo zorgvuldig mogelijk. Ze zijn van hoge kwaliteit, dat zeggen ook buitenlandse deskundigen. Ze worden elk jaar gecontroleerd."
Ook heeft de directeur toegezegd dat er naar de onderzoeksmethodes wordt gekeken. "We evalueren uiteraard en we nemen de kritiek die we nu krijgen daarin mee." Maar wat dat precies gaat inhouden, is niet duidelijk.

Uitspreken

De boeren hadden vooraf de instructies gekregen om de voorman van het RIVM te laten uitspreken. "Het was een korte toespraak, maar hij is niet uitgejouwd", vertelt verslaggever Mark Bakker vanuit Bilthoven. 
Toch waren de boeren niet tevreden met de uitleg van het RIVM. Ze bleven van mening dat de metingen niet kloppen. Jeroen van Maanen van Farmers Defence Force: "Voor leugens, aannames en rekenmodellen zit je bij het RIVM aan het goede adres."
De komende weken gaat het RIVM dus kijken naar de berekeningen. "Als de boeren niet tevreden zijn met de uitkomsten daarvan, komen er meer acties", aldus Mark Bakker.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.