nieuws

Tweede grote boerenprotestactie van de dag begonnen in Den Haag

Trekkers geparkeerd op het Malieveld in Den Haag
Trekkers geparkeerd op het Malieveld in Den Haag © RTV Oost / Stefan Klein Koerkamp
Het officiële programma van het tweede grote boerenprotest van de dag is begonnen. In het park De Koekamp in Den Haag zijn duizenden boeren samengekomen om de politiek duidelijk te maken dat ze het niet eens zijn met het stikstofbeleid van de overheid.
Vanmorgen waren al duizenden boeren gestopt in Bilthoven, waar ze protesteerden in de buurt van het RIVM. Daar vertelden de boeren dat ze de stikstofmetingen van het gezondheidsinstituut niet vinden deugen. De baas van het RIVM zei vervolgens dat de metingen van hoge kwaliteit zijn en jaarlijks worden gecontroleerd.
In Den Haag worden er vanmiddag verschillende toespraken van mensen uit de landbouwsector en de politiek gehouden. Volgens een programma dat in omloop is, duurt het officiële gedeelte tot vijf uur vanmiddag. Tot tien uur vanavond is er een feest.
Voordat de demonstratie begon werd de sfeer grimmiger. Honderden boeren zouden De Koekamp hebben verlaten en het centrum zijn ingetrokken. Er is vuurwerk afgestoken en boeren blokkeren met trekkers een trambaan.
Trekkers rijden door het centrum van Den Haag
Trekkers rijden door het centrum van Den Haag

Naar Den Haag

Na de protestactie in Bilthoven werd er door de boeren koers gezet richting Den Haag. Die tour verliep chaotisch. De A13 bij Rotterdam, Delft en Den Haag staat helemaal vast.
Ook op de A12 in Den Haag waren er onduidelijkheden. Rijkswaterstaat had de afslag naar het stadion van ADO Den Haag, waar de trekkers moeten parkeren, afgesloten. Dat was omdat de boeren zich niet aan de regels hielden om bij het stadion te parkeren, en doorreden. Uiteindelijk ging de afslag toch weer open.
Rijkswaterstaat was niet te spreken over een actie op de A20. Daar blokkeerden trekkers de weg. 

Malieveld

En ook in het centrum van Den Haag ging het niet zoals verwacht. Geheel tegen de afspraak in parkeerden boeren hun trekkers op het Malieveld. Vervolgens stond de politie het parkeren van trekkers op het Malieveld toe.

Rutte

Ook premier Rutte heeft van zich laten horen. Hij vindt dat de boeren zich aan de regels moeten houden.
"Demonstreren mag, maar hou je aan de regels van de autoriteiten. Doe je dat niet, dan ben je in overtreding en geldt het strafrecht", zegt hij tegen RTL Nieuws. 
Minister Grapperhaus heeft boeren nogmaals opgeroepen om niet naar het Binnenhof te gaan. "We zien dat demonstrerende boeren naar het Binnenhof proberen te komen", schrijft de minister van Justitie en Veiligheid op Twitter. "Volg te allen tijde aanwijzingen van de politie op."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.