Nieuws

Medewerkers Soweco protesteren in stilte, maar koken van woede

Het is een stil protest, dus hebben ze hun mond bedekt met mondkapjes. De medewerkers van Soweco staan met protestborden voor de toegangsweg naar het gebouw waar alle raadsleden van de gemeente Wierden, Rijssen-Holten, Twenterand, Tubbergen, Almelo en Hellendoorn vandaag worden bijgepraat over de toekomst van de sociale werkvoorziening. "Ik ben stil, maar van binnen ben ik woedend", zegt een van de boze werknemers.
"Er wordt al een half jaar over ons gepraat, maar niemand praat mét ons", legt Miriam Doeschot van de ondernemingsraad uit. "We staan hier in stilte en delen pleisters uit. Voor de wonden die we inmiddels wel hebben."
De gemeenten Almelo, Hellendoorn, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden hebben de sociale werkvoorziening gezamenlijk uitbesteed aan Soweco. Maar veranderende wetgeving en minder instroom van nieuwe mensen maken het samenwerkingsverband te duur.
In mei van dit jaar werd dan ook besloten om de stekker eruit te trekken. Gemeenten onderzoeken sindsdien hoe ze verder kunnen gaan.

'Grote fout'

"Maar dat is een grote fout geweest", zegt Henk Wessels, raadslid van de Partij van de Arbeid in de gemeente Tubbergen. Hij is bij het protest gaan staan om te laten zien dat ook hij zich ongerust maakt. "Ze hadden eerst een alternatief moeten bedenken, voordat ze mensen heel onrustig maakten door te zeggen te willen stoppen met Soweco."
Het bestuur van Soweco, dat wordt gevormd door wethouders van alle betrokken gemeenten, heeft nu plannen uitgewerkt en vanavond besproken met de raadsleden uit alle betrokken gemeenten. "Ik heb geen idee wat we moeten verwachten", zegt Doeschot. "Wij zijn geen officiële gesprekspartner geweest."
De plannen van het bestuur van Soweco worden morgenochtend officieel gepresenteerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.