Nieuws

Twentse gemeenten stoppen met sociale werkplaats Soweco

Soweco
Soweco © RTV Oost
De zes Twentse gemeenten die de sociale werkvoorziening (SW) lange tijd uitbesteedden aan Soweco willen vanaf 2021 zelf de begeleiding en de zorg van de SW-medewerkers op zich nemen. Dat hebben de wethouders van de verschillende gemeenten besloten.
De gemeenten Almelo, Hellendoorn, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden besteedden de sociale werkvoorziening gezamenlijk uit aan Soweco. Het sociale werkbedrijf vierde in mei van dit jaar haar 50-jarig bestaan. Door veranderende wetgeving en minder instroom van nieuwe mensen, vinden de gemeenten het samenwerkingsverband te duur en niet efficiënt.
Al in 2017 besloten de gemeenten dat ze de sociale werkvoorziening op een andere manier wilden uitvoeren. Dit moet ertoe leiden dat vanaf 2021 een deel van de SW-medewerkers niet meer naar het Soweco-pand in Almelo gaat, maar naar een werkplek bij een bedrijf in de eigen gemeente. De gemeenteraden van de zes gemeenten moeten nog wel instemmen met het voornemen van de wethouders.

Samenwerking

Op een aantal onderdelen willen de gemeenten blijven samenwerken. Almelo, Twenterand, Tubbergen en Wierden willen een gezamenlijke voorziening realiseren voor de kwetsbaarste mensen. "Er zijn ook plannen om de mensen die in het gemeentelijk groen werken bij de gemeenten in dienst te nemen. Dat betekent dat 33 procent van de medewerkers rechtstreeks bij de gemeente komt te werken", vertelt Soweco-bestuurder Martha van Abbema.
De gemeenten Rijssen-Holten en Hellendoorn nemen de vestigingen van Multipack in Rijssen en Nijverdal over.

Toekomst

Het bedrijf Soweco houdt niet op te bestaan als de gemeenteraden over enkele weken akkoord gaan met de plannen. Vanaf 2021, wanneer de samenwerking zou stoppen, draait het bedrijf op commerciële opdrachten.
Die opdrachten moet Soweco zelf binnenslepen. Het laatste jaar is de omzet van het commerciële werk juist met tien procent afgenomen. "Dan moeten we als gemeenten ons dus afvragen of we een bedrijf willen besturen, waarbij we ondernemersrisico's lopen. En waar je verplicht bent om jaarlijks tekorten bij te passen", legt Van Abbema uit.

Stil protest

De medewerkers van Soweco lieten gisteravond nog van zich horen. Ze hielden een stil protest voordat de wethouders van de gemeenten met elkaar vergaderden over de sociale werkvoorziening.
Medewerkers waren niet te spreken over het feit dat naar eigen zeggen niet met ze gesproken werd. "Er wordt al een half jaar over ons gepraat, maar niemand praat mét ons", klaagde Miriam Doeschot van de ondernemingsraad gisteravond.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.