nieuws

Raad van State buigt zich over natuurvergunning vaarverbinding Reevediep

Raad van State buigt zich over Reevediep
Raad van State buigt zich over Reevediep © RTV Oost / Rogier van den Berg
Ondanks een juridisch gebrek blijft de natuurvergunning voor de vaarverbinding Reevediep bij Kampen mogelijk toch overeind. Dit bleek vandaag tijdens een langdurige zitting bij de Raad van State.
De Raad wees de provincie op de eis dat een natuurvergunning alleen mag worden verleend als van tevoren zeker is dat beschermde natuur niet wordt aangetast. Maar de vergunning voor de aanleg van het Reevediep is verleend zonder die zekerheid te hebben.

Maatregelen voor roerdomp

De provincie heeft rieteilanden aangelegd om verstoring van de beschermde roerdomp te voorkomen. Die maatregel bleek niet voldoende te werken, waardoor later nog een rietscherm is aangelegd, zodat de roerdomp geen zicht heeft op langsvarende boten. Juridisch gezien is hiermee wel duidelijk dat de beschermende maatregel vooraf niet de zekerheid gaf die is vereist.
Volgens de advocaat van de provincie kan het rietscherm weg omdat de rieteilanden daarachter nu voldoende zijn dichtgegroeid. Als de Raad van State daar ook van overtuigd is, kan het juridische gebrek door de vingers worden gezien. 

Stikstof spelbreker?

De Raad zal ook gaan kijken of stikstof misschien een spelbreker wordt. De Natuurvereniging IJsseldelta en de Werkgroep Zwartendijk zeggen dat de provincie onvoldoende heeft gekeken naar het stikstof dat wordt veroorzaakt door vaarbewegingen en het nieuwe dorp Reeve. Maar de advocaat van de provincie verwerpt die kritiek. 
Voor een groot deel van het Reevegebied zijn al onderzoeken gedaan en natuurvergunningen verleend. Die vergunningen zijn intussen onaantastbaar. Alleen voor een klein stukje van het Reevediep bij het Drontermeer is de natuurvergunning nog niet definitief goedgekeurd. Maar uit onderzoek blijkt dat daar vrijwel geen stikstof wordt veroorzaakt, aldus de advocaat. Bart Zeven van de Werkgroep Zwartendijk kraakt dit onderzoek.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.