nieuws

Overijsselse gemeenten luiden gezamenlijk noodklok over ernstige tekorten: snel 40 miljoen euro nodig

Overijsselse gemeenten vragen 40 miljoen euro
Overijsselse gemeenten vragen 40 miljoen euro © RTV Oost
De Overijsselse gemeenten hebben zich verenigd en luiden gezamenlijk de noodklok. Veel gemeenten kampen met ernstige financiële tekorten. In een brandbrief aan alle Tweede Kamerfracties en enkele ministers wordt gevraagd om een eenmalige bijdrage van 40 miljoen euro, het liefst op korte termijn.
Volgens de gemeenten dreigen bezuinigingen op belangrijke voorzieningen en hangen er ook lastenverzwaringen voor inwoners en bedrijven boven de markt.

Zwembaden en bibliotheken dicht

Zo kan het zijn dat zwembaden gesloten worden, ondersteuning in het huishouden duurder wordt of nieuwbouw van scholen afgeblazen wordt. Ook wordt het sluiten van bibliotheken of bezuinigen op sport niet uitgesloten.

Sommige gemeenten moet de lasten voor inwoners en ondernemers fors verhogen. Sommige gemeenten dreigen de OZB met 25 procent te verhogen. In Kampen wordt de OZB voor kantoorpanden, winkels en fabrieken zelfs verhoogd met 34 procent.

Bezuinigingen vanuit Den Haag

Volgens de gemeenten, die zich gebundeld hebben als VNG Overijssel, zijn de tekorten in hun begroting onder meer ontstaan door bezuinigingen vanuit Den Haag. "Teruglopende uitkeringen uit het gemeentefonds en oplopende uitgaven in het sociaal domein, met name in de jeugdzorg," schrijven ze in hun brandbrief.

De gemeenten zeggen voorlopig met een bijdrage van 40 miljoen euro geholpen te zijn. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.