nieuws

Vermeende kopstukken wietbende Nieuwstraatkwartier Almelo op vrije voeten

De verdachten werden opgepakt bij een mega-actie van politie en justitie
De verdachten werden opgepakt bij een mega-actie van politie en justitie © RTV Oost
Twee Almelose broers die door justitie worden gezien als kopstukken van een hennepbende in het Nieuwstraatkwartier kunnen hun proces in vrijheid afwachten. Dat heeft de rechtbank vandaag besloten. De mannen werden vorig jaar september opgepakt bij een mega-operatie van politie en justitie in de Almelose wijk. Morgenvroeg komen ze op vrije voeten.
Het afgelopen jaar werd de rest van de dertien destijds opgepakte verdachten al op vrije voeten gesteld. Onder hen een derde broer en twee zogenoemde klikagenten. Die laatste zouden veelvuldig informatie naar de hennepbende hebben gelekt. 

Pistool in mond

Het Openbaar Ministerie was altijd fel tegen vrijlating, omdat ze bang was dat de verdachten een aantal getuigen in de zaak zouden gaan bedreigen. Volgens het OM vrezen verschillende getuigen voor hun leven als de vermeende bendeleden op vrije voeten zouden komen. 
Justitie zegt dat de groep onder leiding stond van drie Turkse broers. "En die regeerden met harde hand." Zo zijn er verschillende verklaringen van getuigen die bedreigd of mishandeld zijn door de broers. Een van hen kreeg zelfs de loop van een doorgeladen pistool in zijn mond gepropt en een stiletto door de hand gestoken, aldus het OM. 

Bewijs

Tegen de groep verdachten zijn er verschillende belastende verklaringen van getuigen en medeverdachten. Ook beschikt justitie over verschillende geheime geluidsopnames en tapgesprekken. De vermeende bende heeft volgens het OM zeker vijftien hennepkwekerijen bestierd. Met de opbrengsten van de hennepkweek zouden onder meer badkamers, dakkapellen en auto's zijn gefinancierd. 
Naast de dertien 'bendeleden' zijn er nog 36 verdachten in beeld die volgens het OM betrokken zijn geweest bij de hennepteelt. Justitie wil hen allemaal strafrechtelijk vervolgen. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.