Nieuws

Belangrijke getuige viervoudige moord na verhoor weer vrijgelaten en nu spoorloos

Belangrijke getuige viervoudige moord is spoorloos
Belangrijke getuige viervoudige moord is spoorloos © RTV Oost
Justitie blijkt een belangrijke getuige van de viervoudige moord in Enschede na één verhoor de volgende dag alweer op vrije voeten te hebben gesteld. Juist nu hij mogelijk een rol kan gaan spelen in het strafproces, is hij spoorloos. Het gaat om een Vietnamees, die illegaal in ons land verblijft. Meteen nadat de man weer vrij was gekomen, dook hij onder en nu is hij onvindbaar voor justitie. De Vietnamees, een 'hennepknipper' en handlanger van de doodgeschoten growshophouder, blijkt overigens degene die de vier stoffelijke overschotten ontdekte.

Door: Jan Colijn en Tom Meerbeek

Dat blijkt uit het justitiële dossier dat RTV Oost in heeft kunnen zien.

De illegale Vietnamees werkt in het Twentse hennepcircuit. Op de dag van de viervoudige moord, 13 november van vorig jaar, had growshophouder Tuan Nguyen hem rond twee uur 's middags gebeld om te helpen iets te sjouwen, zoals hij tijdens het verhoor verklaarde. De hennepknipper was op dat moment elders in de stad, maar zei dat hij er aan kwam.
Toen hij rond half drie bij de growshop aan de Van Leeuwenhoekstraat arriveerde, trof hij daar een bloedbad aan. De Vietnamees heeft nog radeloos de levenloze Tuan door elkaar geschud, maar toen duidelijk was dat hij niets meer kon uitrichten, ging hij weer weg.
Hysterie
Vervolgens sloeg hij via zijn vriendin alarm, die op haar beurt belde met Tuans vrouw. Die fietste in paniek naar de growshop, waar ze op het ontzielde lichaam van haar man stuitte. Buurtbewoners hoorden de vrouw vervolgens hysterisch roepen: 'Bloed, dood, mijn man!', en zagen haar de haren uit het hoofd trekken. Tot nu toe werd er steeds vanuit gegaan dat zij degene was die de levenloze lichamen zou hebben ontdekt, maar dat blijkt dus de nu spoorloze Vietnamees te zijn.

Telefoontje
Opmerkelijk genoeg verzweeg de vrouw tegenover de politie dat ze, voordat ze naar de growshop fietste, al een telefoontje had gekregen over wat er gebeurd zou zijn. Tijdens de rechercheverhoren gaf ze aan dat ze na het boodschappen doen naar de growshop was gefietst en daar de vier vermoorde mannen aantrof.

Dat iemand anders dan zij de levenloze lichamen heeft gevonden, sluit naadloos aan op het relaas van de zoon van de vermoorde growshophouder. Hij vertelde tegenover de politie dat hij die dag rond twee uur thuis was gekomen van school. Toen hij net thuis was, hoorde hij zijn moeder roepen. "Ik hoorde haar hysterisch schreeuwen en hoorde haar iets over mijn vader roepen. Ik weet niet hoe ze daarbij kwam."

Paniek
Verderop in het justitiële dossier valt te lezen dat de vrouw van de growshophouder met deze informatie wordt geconfronteerd. Zo vraagt de agent: "Uw zoon zegt dat zijn moeder nadat zij gebeld werd, in paniek weg is gegaan." De vrouw antwoordt daarop: "Nee, er heeft niemand gebeld." De vrouw weigerde vervolgens halsstarrig de agenten om in haar telefoon te laten kijken. In het dossier zijn echter telefoongegevens opgenomen, waaruit blijkt dat ze wel degelijk is gebeld door een vriendin.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Een overzicht van het keukentje en het magazijn, waar drie van de slachtoffers werden omgebracht
Een overzicht van het keukentje en het magazijn, waar drie van de slachtoffers werden omgebracht © RTV Oost/Marc Willighagen
Waarom de vrouw van de growshophouder hierover tegen de politie zou hebben gelogen, is niet duidelijk. Wel lijkt de relatie tussen haar en growshophouder Tuan onder spanning te hebben gestaan. Volgens hun zoon hadden ze geregeld ruzie over geld. Daarnaast was pas een paar maanden voor de moord bekend geworden dat Tuan bij een andere vrouw een dochtertje had. De zoon verklaart tegenover de politie dat er binnen het gezin niet veel met elkaar werd besproken.
Weduwe voor politierechter
Overigens moest de vrouw zich recent voor de Almelose politierechter verantwoorden omdat er begin 2017 hennep en kweekapparatuur voor een wietplantage in haar woning was gevonden. Ook Tuan was verdachte in deze zaak, maar die strafzaak kwam door de viervoudige moord te vervallen. De weduwe werd echter vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.
Weinig emotie
De kille verstandhouding binnen het gezin was ook een agent opgevallen, die kort na de moord het woonhuis van de vermoorde growshophouder bezocht. Op dat moment was alleen de zoon thuis. De agent schrijft in zijn proces-verbaal: "Ik zag dat de zoon nog steeds geen enkele blijk van emotie had getoond. De enige emotie die ik heb waargenomen, was de irritatie over het binnentreden van mij en m'n collega. Ik zag dat de zoon rustig wat te eten had gemaakt en tv ging kijken."

De agent vervolgt in zijn verslag: "Na een tijdje kwam de vrouw van de vermoorde growshophouder thuis. Zij werd vergezeld door collega's van de recherche. De zoon en de moeder hadden elkaar nog niet gezien nadat het incident had plaatsgevonden. Ik zag dat de zoon gewoon op de bank achter de televisie bleef zitten. Ik hoorde dat hij vroeg aan de recherche of hij zijn eten op mocht eten, voordat hij de woning moest verlaten. Ik verbaasde mij behoorlijk over deze reactie."
Tekst gaat verder onder afbeelding
Een van de slachtoffers werd achter de toonbank in de winkel teruggevonden
Een van de slachtoffers werd achter de toonbank in de winkel teruggevonden © RTV Oost/Marc Willighagen
Onvindbare getuige
De grote vraag is nu of de illegale Vietnamees, die de moordpartij heeft ontdekt, iets heeft gezien die fatale dag. Hij moet rond het tijdstip van de viervoudige moord bij het pand zijn aangekomen. Uit angst dat de recherche bij hem zou uitkomen vanwege forensische sporen die hij mogelijk had achtergelaten, heeft de Vietnamees zichzelf bij de politie gemeld. Dat gebeurde overigens pas enkele dagen na de moord.
Advocaat Roy van der Wal, raadsman van één van de hoofdverdachten, laat desgevraagd in een reactie weten dat hij weet van het bestaan van de illegale Vietnamees en zijn mogelijke rol. De strafpleiter zegt hem graag te willen laten horen als getuige, maar verder wil Van der Wal hier nog niets over kwijt.
De mogelijk belangrijke getuige is nu onvindbaar. Ook de politie wil hem nogmaals vragen stellen, maar krijgt hem niet pakken. Volgens bronnen verblijft hij overigens nog wel in ons land.
Schoenafdruk in bloedplas
Saillant detail: in een bloedplas in de growshop is de afdruk gevonden van een schoen met de maat 39. Justitie heeft tot op heden nog steeds niet kunnen vaststellen van wie die afdruk afkomstig is. Het zou kunnen gaan om de spoorloze Vietnamees, vooral ook omdat de man volgens bronnen rond het onderzoek een erg klein postuur heeft. Maar ook omdat hij zijn handlanger, growshophouder Tuan, nog door elkaar heeft geschud.
Bewijs
De schoenafdrukken maken deel uit van een waslijst aan bewijzen die er is tegen de drie hoofdverdachten, een Hengelose vader en zijn twee zonen. Justitie zegt over belastende vingerafdrukken en DNA-materiaal te beschikken tegen de drie hoofdverdachten. Ook zat er bloed van één van de slachtoffers in hun auto en zijn ze rond het moordtijdstip gefilmd toen ze enkele straten verderop reden.
Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie bevestigt desgevraagd dat inderdaad niet de weduwe - zoals tot voor kort werd aangenomen - de lichamen heeft ontdekt. De man die de vier slachtoffers vond, is gehoord als getuige. "Hij is echter op geen enkel moment verdacht geweest van strafbare betrokkenheid bij de moord."
Vanochtend staan de verdachten weer voor de rechter in een voorbereidende rechtszitting. Justitie maakt dan onder meer bekend wat de laatste stand van zaken is van het onderzoek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.