nieuws

'Delen bestemmingsplannen vliegbasis Twenthe moeten weer goedgekeurd worden'

'Delen bestemmingsplannen moeten weer goedgekeurd worden'
'Delen bestemmingsplannen moeten weer goedgekeurd worden' © RTV Oost / Rogier van den Berg
'De Raad van State is te ver gegaan bij de vernietiging van twee bestemmingsplannen voor de voormalige vliegbasis Twenthe op 17 juli.' Dat vinden de gemeente Enschede en de huidige gebruiker van het vliegveld Technology Base. Ze zijn bij de Raad van State in verzet gegaan om delen van die bestemmingsplannen weer goedgekeurd te krijgen.
De Raad vernietigde beide bestemmingsplannen helemaal, omdat ze gebaseerd waren op de beruchte stikstofregeling PAS. De nieuwe activiteiten die de plannen mogelijk maakten, zouden een toename van stikstof veroorzaken bij het Natura 2000 gebied Lonnekermeer.

'Kind met badwater weggegooid'

In de ogen van de gemeente en Technology Base heeft de Raad van State het kind met het badwater weggegooid. "Er zijn ook onderdelen van de bestemmingsplannen vernietigd die niets met de stikstofregeling te maken hebben", zegt hun advocate Jade Gundelach. "En de stichtingen Lonnekerberg, Lonneker Land en de Milieuraad Enschede hebben ook niet om vernietiging van die onderdelen gevraagd."
Het gevolg van die - volgens Gundelach onnodige - vernietiging is dat er flink wat juridisch werk moet worden gedaan om iets te herstellen wat al goed was. Ze noemt als voorbeeld het opnieuw aanwijzen van een zone voor de zendinstallatie op de vliegbasis. 

Geen hoorzitting

Het probleem is volgens de advocate ontstaan doordat de Raad van State geen hoorzitting heeft gehouden om de bezwaren en het verweer daartegen te bespreken. De Raad vond een hoorzitting niet meer nodig, omdat al duidelijk was dat de bestemmingsplannen zouden sneuvelen vanwege de stikstof. Maar daardoor hebben de gemeente en Technology Base niet de kans gehad om te pleiten voor behoud van goede delen van de plannen.
Gundelach verwacht dat er meer verzetprocedures bij de Raad zullen komen, omdat meerdere plannen te snel zijn vernietigd vanwege de PAS.
De Raad doet binnen enkele weken uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.