Marlies uit Deventer deelt hilarische maar ook heftige ervaringen als verloskundige

Maar liefst acht uitgevers wilden het werk van de 28-jarige Marlies Koers uit Deventer publiceren. Ze hield een dagboek bij van alle verhalen en ervaringen op haar werk als verloskundige. "Het zijn bijzondere verhalen, ontroerend, vaak hilarisch, maar soms ook heel verdrietig."

"Dit is een droom die uitkomt", zegt Marlies stralend, als ze vertelt over haar boek. Als klein meisje droomde Marlies namelijk al van haar eigen boek. "Dat je een winkel in loopt en dat daar je eigen pronkstuk ligt... Dat gaat nu gebeuren en daar ben ik echt heel trots op", vertelt ze. 

Een dagboek 

Marlies hield alle verhalen die ze meemaakte bij en schreef erover in een blog. Waarom? "Het zijn hele bijzondere verhalen, mooi, ontroerend, vaak hilarisch, maar soms ook heel verdrietig", legt ze uit. "Je bent negen maanden en zes weken onderdeel van iemand zijn leven en een prachtig proces."

Groot verdriet

Naast dat het vaker goed gaat dan fout, staan verloskundigen soms ook voor een zware taak. "Tegenwoordig heeft een op de vier vrouwen een miskraam, en dat hoort ook bij mijn werk", legt Marlies uit. "Elke keer verzamel je moed en zoek je naar de woorden om ouders bij te staan. Het is één van de moeilijkste kanten van ons vak. Het verliezen van een kind is de ergste pijn die je als ouders kunt krijgen, sommigen komen er nooit meer bovenop", schrijft Marlies in één van haar verhalen. 

Toch besluit Marlies ook deze verhalen op te schrijven en te bundelen in haar boek. "Deze verhalen zijn zoals ze zijn en doen er ook toe", vertelt de verloskundige. "Ik probeer ze wel zo mooi mogelijk en met alle respect naar de ouders toe op te schijven." Ook houdt Marlies rekening met anonimiteit en combineert verhalen vaak, zodat de ouders onherkenbaar blijven. 

Gewild

Dat het boek gewild is blijkt uit de grote belangstelling. Maar liefst acht uitgevers streden om de publicatierechten. "Ik ben met alle acht om tafel gegaan en heb uiteindelijk gekozen voor de uitgever waar ik het prettigste gevoel bij heb", legt Marlies uit. 

Marlies vindt het een hele eer en noemt het een rollercoaster. "Twee maanden geleden wist ik nog niet eens dat ik een boek mocht schijven en nu gaat het ineens gebeuren."

"Een ode aan de geboortezorg zoals die is"

Marlies hoopt met haar boek mensen te raken en te inspireren. "Het is één van de oudste beroepen ter wereld", aldus Marlies. Ze ziet haar boek dan ook als "een ode aan de geboortezorg zoals die is."

In juni kunnen we het boek verwachten. 

Een verhaal horen uit het dagboek van een verloskundige? Luister dan Hoogtij terug. Hier deelt Marlies een bijzonder verhaal over moeilijke keuzen en groot verlies. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Hiernumaals Deventer Verloskunde Boek Cultuur Nieuws
Deel dit artikel: