nieuws

Rolstoeler Gerrit ploetert zich achterwaarts door Deventer: "Ze houden geen rekening met me"

Met een verlamd been, een kapotte schouder en in een krakende rolstoel ploetert Gerrit Nikkels zich op fietsstroken en rijbanen een weg door het drukke Deventer stadsverkeer. Achteruitrijdend, tot verbazing van vele passanten.
Hij is inmiddels een bezienswaardigheid op de Zwolseweg in Deventer. Doorleefd gezicht, flinke baard. Volhardend, door weer en wind, krabbelt Gerrit Nikkels tussen binnenstad en het voormalige verzorgingshuis Corel, waar hij twee dagen vrijwillig werk doet. Het verkeer scheert rakelings langs hem heen.

Foeteren

"Fietsers en automobilisten houden voor geen meter rekening met me", foetert Gerrit, een sigaret op zijn lippen. "Net gekregen van een koerier. Dat zijn de enigen die rekening met me houden, koeriers en vrachtwagenchauffeurs."
Gerrit Nikkels woont al 30 jaar in Deventer en is eerder getroffen door een tia. Daarna volgde een, naar eigen zeggen, strijd met de gemeente Deventer. "Want ik heb nog geen rollator of scootmobiel van de gemeente. Dat zou alles veel gemakkelijker maken."

Medische geschiedenis

En dus worstelt hij zich vanaf dit voorjaar met een krakende en piepende rolstoel door het verkeer. "Achteruitrijdend ja, omdat mijn schouder nog geopereerd moet worden. Mensen denken dat ze alles over mij weten, maar mijn medische geschiedenis is alleen bij mij en mijn dokter bekend."
Tijdens zijn tochten verwijdert hij het gevallen herfstblad bij putten in de weg. Gewoon met blote handen. "Anders overstroomt de weg en moet ik ook nog door het water rijden", zegt hij. Zijn vieze vingers wast hij met hemelwater. "Organisch materiaal, niks mee."
De regen die met bakken valt, deert hem niet. "Ik heb drie lagen kleren aan. En aan mijn rolstoel hangt nog een regenjas. Die heb ik niet eens nodig."

Goed zo, ga zo door

Kinderen op fietsjes kijken naar Gerrit. Hun ouders ook. "Ik hou bewust rekening met andere mensen", zegt hij. "Voor vrouwen met kinderen blijf ik aan de kant staan. En tegen jongens en meisjes zeg ik vaak: goed zo, ga zo door. Het zou mooi zijn als vooral automobilisten ook rekening met mij houden."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.