nieuws

Wie bood Gerrit Simmelink onderdak in Buurse tijdens de oorlog?

Caravan uitgebrand aan Canadastraat in Holten
Caravan uitgebrand aan Canadastraat in Holten © iStock / Getty Images Plus / Oleksii Liskonih
Wie liet Gerrit Simmelink tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduiken in een boerderij in Buurse? Dat vraagt Leo te Braake uit Tilburg, die tegenwoordig in Tilburg woont, zich af. Namens de dochter van de ondergedoken Stegehuis is hij een zoektocht gestart.
"Ik heb contact met de dochter van Gert Stegehuis die in Canada woont. Haar vader zat van september 1944 tot de bevrijding in 1945 ondergedoken bij mijn vader in Rekken. Daarvoor zat hij in Buurse op een ons niet bekende boerderij, samen met ene Gerrit Simmelink."
Te Braake hoopt in contact te komen met nabestaanden van Simmelink. "Ik hoop dat de familie bij wie de twee ondergedoken zaten of de huidige bewoners van de onderduikboerderij meer weten."

Weinig aanknopingspunten

Dat Te Braake de media benadert om in contact te komen, komt door het geringe aantal aanknopingspunten. "Onderduikers hebben was een kwestie van je mond houden en ook niets vragen als je in de buurt onderduikers vermoedde", zegt Te Braake.
"Bij ons thuis werd alleen over 'onze' onderduikers Gerrit Stegehuis en Ad van der Veer gesproken, omdat die onderduik eindigde met de bevrijding van Rekken. De noodzaak tot geheimhouding werd hierdoor opgeheven en er werden zelfs adressen uitgewisseld. Het contact duurde voort tot in de jaren zestig, vijftien jaar na Stegehuis' emigratie naar Canada. Maar het is tamelijk zeker dat ook onze buren de onderduikers niet bij naam kenden."
Gert Stegehuis dook samen met Gerrit Simmelink onder
Gert Stegehuis dook samen met Gerrit Simmelink onder © Ingezonden
Gert Stegehuis dook samen met Gerrit Simmelink onder
Volgens Te Braake is het ook mogelijk dat Gerrit Simmelink in Buurse niet eens bij zijn echte naam bekend was bij het gastgezin, laat staan in de wat wijdere omgeving.
Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar de vrijheidspagina voor dagelijkse updates of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.