Nieuws

Rechtbank trekt meer dan een week uit voor viervoudige moord Enschede

De vader en zijn twee zonen die worden verdacht van de viervoudige moord in de Enschedese growshop
De vader en zijn twee zonen die worden verdacht van de viervoudige moord in de Enschedese growshop © PETRA URBAN
De rechtbank Almelo heeft ruim een week uitgetrokken voor het strafproces rond de viervoudige moord in Enschede. In totaal staan er acht dagen ingeroosterd voor deze rechtszaak, waarvoor naar verwachting uitgebreide belangstelling zal bestaan van zowel pers als publiek.
door Jan Colijn en Tom Meerbeek
De strafzaak begint op 14 april, waarna de verdachten zich ook de twee daaropvolgende dagen voor de rechter moeten verantwoorden. De data 17 en 20 april worden als 'uitloopdagen' achter de hand gehouden.
'Uitloopdagen'
Ook 21 en 23 april staan in de agenda, met een eventuele uitloop naar 24 april. Volgens de huidige agenda wijst de rechtbank op 27 mei vonnis. Voordat de strafzaak inhoudelijk wordt behandeld, worden eerst nog twee zogenoemde pro-formazittingen gehouden: op 7 november en 31 januari.
Een woordvoerder van de rechtbank heeft de data tegenover RTV Oost bevestigd. De data zijn overigens nog wel onder voorbehoud: op verzoek van bijvoorbeeld advocaten kunnen die nog worden aangepast.
Bloedbad
In deze zaak werden vier mannen op klaarlichte dag in een Enschedese growshop doodgeschoten. Justitie houdt een vader en zijn twee zonen verantwoordelijk voor het bloedbad.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Het logo op het dossier van het rechercheteam Litouwen dat de viervoudige moord Enschede onderzocht
Het logo op het dossier van het rechercheteam Litouwen dat de viervoudige moord Enschede onderzocht © RTV Oost
Waslijst aan bewijzen
Het Openbaar Ministerie zegt over een waslijst aan bewijzen te beschikken. Omdat de verdachten gerenommeerde advocaten in de arm hebben genomen die naar verwachting alles uit de kast zullen halen om te voorkomen dat hun cliënten levenslang achter de tralies verdwijnen, heeft de rechtbank uitgebreid de tijd genomen om zich een oordeel over de zaak te kunnen vormen. Vandaar dat er ook 'uitloopdagen' achter de hand worden gehouden.

Bloedspat-onderzoek

In aanloop naar de inhoudelijke behandeling van de zaak wordt er over twee weken, donderdag 7 november, nog een zogenoemde pro-formazitting gehouden. Daarin komt met name de laatste stand van zaken van het onderzoek aan de orde.

Zo heeft het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) deze zomer nog een schotbanenonderzoek in de growshop verricht en gekeken naar de bloedspat-patronen. Dat moet onder meer duidelijkheid verschaffen over de manier waarop de vier mannen zijn doodgeschoten en waar de verdachten moeten hebben gestaan.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Liquidatie
Eerder al
dat de vier slachtoffers met meerdere schoten om het leven zijn gebracht. De daders hebben daarbij twee wapens gebruikt, een .22 en een iets zwaardere 7.65, zo bleek uit ballistisch onderzoek. Ook heeft het zogenoemde schotbanenonderzoek uitgewezen dat sommige schoten van minder dan tien centimeter afstand zijn afgevuurd. De slachtoffers werden onder meer achter hun oren geschoten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.