Leger des Heils Overijssel vreest voor stijging daklozen door bezuinigingen gemeenten

Het Leger des Heils in Overijssel vreest voor een stijging in het aantal daklozen in de provincie, omdat er steeds minder uren en budget door gemeenten wordt vrijgemaakt voor de hulporganisatie. In een brief aan de Tweede Kamer vraagt het Leger om maatregelen, waar ook de Overijsselse afdeling achterstaat. 

Volgens het CBS leven in Nederland 40.000 mensen op straat. Het Leger des Heils vangt deze daklozen door heel Nederland op. Daarnaast helpt ze mensen aan een huis die eerder dakloos zijn geweest of dakloos dreigen te raken. Ook begeleidt ze mensen met bijvoorbeeld het vinden van hulp bij verslavingen.

Ambulante begeleiding

Het Leger biedt ambulante begeleiding aan mensen, zodat zij zoveel mogelijk zelfstandig kunnen wonen. "Helaas komt door bezuinigingen steeds meer de duur van deze ambulante begeleiding onder druk te staan", vertelt een woordvoerster van de hulporganisatie in Overijssel. 

Ze vervolgt: "Tegenwoordig kunnen we nog maar een half jaar begeleiding bieden. Ook wordt er door gemeenten minder budget vrijgemaakt voor ons."

Het Leger geeft verder in de brief aan dat departementen en gemeenten te weinig samenwerken waardoor de re-integratie van kwetsbare mensen niet succesvol is. 

Maat vol

Voor de hulporganisatie is de maat vol. In de brief aan de Tweede Kamer vraagt ze dan ook om maatregelen. Ze vreest namelijk dat het aantal daklozen zal stijgen, als er niks verandert. 

Er moet volgens het Leger gewerkt worden aan goedkope woonruimte en een integrale aanpak van wonen, werken en begeleiding naar herstel van het gewone leven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Leger des Heils Nieuws
Deel dit artikel: