nieuws

Harde conclusie onderzoek naar Hengeloos zorgbureau: 'verrijkte zich met zorggeld'

Harde conclusie onderzoek naar Hengeloos zorgbureau: 'verrijkte zich met zorggeld'
Harde conclusie onderzoek naar Hengeloos zorgbureau: 'verrijkte zich met zorggeld' © Getty Images / Pixland
Ongediplomeerd personeel, rommelige administratie en zorggeld dat in de zakken van de aanbieder belandt. Uit onderzoek van de gemeente Hengelo blijkt dat er van alles mis is bij zorgaanbieder Sobé Zorg Twente. De gemeente heeft het contract met het zorgbureau opgezegd. 
Sobé verleende dagbesteding aan 28 cliënten, voornamelijk uit Hengelo. Toezichthouders merkten vorig jaar dat de kwaliteit van de zorg mogelijk niet goed was, waarna de gemeente in december een onderzoek begon. 
De conclusies van het onderzoek zijn hard: cliënten kregen te weinig zorg doordat Sobé geld achterhield en structureel te veel uren declareerde. Daarnaast hadden veel medewerkers geen diploma of werkervaring. Een deel werd zwart uitbetaald.   

'Geld bestemd voor kwetsbare groep'

"Mensen binnen de instelling verrijkten zich met zorggeld dat bestemd is voor zorg aan een kwetsbare groep", reageert verantwoordelijk wethouder Bas van Wakeren. In de nieuwe gemeentebegroting is extra geld gereserveerd om zorgbureau's te controleren. Deze begroting is nog niet vastgesteld door de gemeenteraad. 
De gemeente zoekt met de cliënten naar een nieuwe zorgaanbieder. Het zorggeld van Sobé wordt teruggevorderd, er is beslag gelegd op de rekening van de instelling.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.