nieuws

Eritreërs vragen burgemeester Kampen om bescherming tegen eigen regering

Tientallen Eritreeërs hebben vanmiddag gedemonstreerd tegen het bezoek van de ambassadeur van de Eritrese ambassade in België in Kampen. De ambassadeur hield in Kampen op dat moment een bijeenkomst met aanhangers van het regime. Veel Eritreeërs in Nederland zijn juist gevlucht voor het regime in Eritrea.
De bijeenkomst met de Belgische ambassadeur was alleen toegankelijk voor aanhangers van de regeringspartij in het Oost-Afrikaanse land. Volgens de demonstranten is het doel van de bijeenkomst om voor- en tegenstanders van het regime te identificeren.
De groep spreekt er schande van dat de machthebbers controle over de bevolking willen houden tot ver buiten de eigen landsgrenzen. Ze verzetten zich tegen de Eritrese regering die met deze bijeenkomst zijn macht wil doen gelden tot in Kampen, Zwolle en omstreken.

Conflicten

De tegenstanders wilden ook bij de bijeenkomst aanwezig zijn om te demonstreren, maar dat was hen verboden. Burgemeester Bort Koelewijn zou een demonstratie niet willen uit angst voor conflicten, zoals die zich eerder in andere gemeenten hebben voorgedaan tussen Eritreeërs.

Vergaderen is een recht volgens de burgemeester, dus hij wilde de bijeenkomst niet verbieden. Maar een samenkomst tussen voor- en tegenstanders van de politieke machthebbers in Eritrea zou mogelijk tot conflicten kunnen leiden. En dus werd het zo georganiseerd dat de tegenstanders van het regime vandaag op een andere plek konden demonstreren.

Bescherming

Die demonstratie vond plaats op het Berghuisplein, voor het Kamper stadhuis. De Eritreeërs maakten van de gelegenheid gebruik om de burgemeester een petitie aan te bieden. Daarin vragen ze Koelewijn onder meer hen te beschermen tegen de agenten van het dictatoriale regime, die volgens hen onder meer in deze provincie zijn gevestigd.
Ze zeggen continu te worden bedreigd, terwijl familieleden worden vervolgd die nog in Eritrea wonen. Na een korte speech en het uiten van wat strijdkreten, is de groep weer uiteen gegaan.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.