nieuws

Oorlogsmonument bij Olst weer rechtgezet, geen blijvende schade

Het oorlogsmonument tussen Boskamp en Olst staat weer fier overeind. Medewerkers van de gemeente Olst-Wijhe hebben het vanochtend weer rechtgezet.
Onduidelijk blijft hoe het monument liggend in het gras terecht is gekomen. Omvergetrokken of -geduwd lijkt de meest voor de hand liggende verklaring. Er zijn geen sporen die wijzen op een aanrijding.

Verkenningstocht

Het monument verwijst naar de dood van een Canadese militair en Leendert Immerzeel. Ze kwamen om het leven bij een nachtelijke verkenningstocht om Olst te kunnen bevrijden van het Duitse juk. 
Historicus Ewout van der Horst van het Historisch Centrum Overijssel daarover: "Leendert Immerzeel was een politie-agent die ondergedoken zat tijdens de oorlog. Hij had tijdens de oorlog in Schalkhaar een nationaal-socialistische politie-opleiding gehad, maar bedacht zich. Hij dook onder en kwam bij het verzet. Hij heeft zich vrijwillig aangemeld voor de verkenningsactie, waarbij hij samen met een Canadese militair is doodgeschoten door de Duitsers."
Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar de vrijheidspagina voor dagelijkse updates of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.