nieuws

Dit Russische vliegtuig gaat morgen het kunstenaarsatelierdak op in Enschede

Wat begon als een impulsief idee, wordt morgen realiteit: een Russisch vliegtuig wordt bovenop het dak van kunstenaarsinitiatief B93 in Enschede getakeld. Initiatiefnemer Erik Terhorst weet het zeker: "De hijskraan is gehuurd, dus het gaat nu echt gebeuren."
Maar hoe kom je op zo'n idee? Het begon allemaal toen Erik op de voormalige Luchthaven Twente werkte. "Ik zag dat de brandweer daar het oefenvliegtuig wat ze hadden staan wilden weggooien. Toen heb ik het met een paar vrienden gekocht, ik vond de motor zo mooi die erin zat. En zeg nou zelf, het is toch zonde om zo'n mooi vliegtuig weg te doen?"

Het dak op

Waar laat je zoiets? "Zet het toch op het dak. Dat zei ik toen, misschien wel als grap. Maar uiteindelijk is het toch een echt plan geworden." Samen met andere kunstenaars en mensen uit de wijk Bothoven kreeg het plan vorm. Met het vliegtuig wil Terhorst de aandacht op het kunstenaarsinitiatief B93 richten dat al sinds 1993 in de wijk zit. "En toch zijn er mensen genoeg die vlakbij wonen, maar ons niet kennen."
Voor het project hebben de kunstenaars subsidie vanuit de wijkbudgetten gekregen. "Hoe mooi is het als je straks kunt zeggen, bij de singel ga je rechts bij het vliegtuig. Echt een herkenningspunt."

'Net als een dinosaurus'

Als er meer subsidie is wordt het tweede paar vleugels van de oorspronkelijke dubbeldekker nog toegevoegd in een ander materiaal. "Net zoals bij het geraamte van een dinosaurus in het museum, waar de ontbrekende botten van hout zijn gemaakt." Met verlichting of tijdelijke attributen moet het vliegtuig ook 's nachts een herkenningspunt worden aan de Enschedese skyline.
Het vliegtuig heeft al heel wat doorstaan, van vliegveld Twente naar de Zuiderval tot in een loods bij Studio Complex aan de Getfertsingel. Op een gegeven moment zat het onder de graffiti en woonde er zelfs een zwerver in het staartdeel. "Het was een flinke klus om het vliegtuig te restaureren. Er hebben ook veel mensen aan meegewerkt."

Speciale expositie

Zaterdag is het zover, dan wordt tussen één en twee uur in de middag het gigantische vliegtuig bovenop het oude schoolgebouw aan de Hoge Bothofstraat gezet. Ook wordt er die dag een speciale expositie geopend met foto's van het hele proces van de maanden die vooraf gingen aan de plaatsing van het vliegtuig. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.