Burgemeester Oldenzaal: "Volgend jaar oplossing voor probleem 'verkeerde' treinladingen"

Het probleem met goederentreinen waarvan de lading 'niet klopt', is waarschijnlijk begin volgend jaar opgelost. Dat zegt Patrick Welman, de burgemeester van Oldenzaal. Vanochtend werd opnieuw een wagon ontdekt met gevaarlijke stoffen, terwijl de inspectie daar niets over in het systeem zag. Volgens de burgemeester komt dit door een systeemfout.

Het gaat vaker mis met goederenwagons bij de grensstad. Zo werd het station in juli ontruimd, toen een (op papier) lege trein lekte. Eerder bleek bij een controle van 31 'lege' wagons, dat er elf toch gevuld waren.

Status verkeerd herkend

Dit komt doordat de informatie-uitwisseling tussen twee systemen te traag is, zegt Welman. Zo had de Duitse vervoerder wel degelijk aangegeven dat de wagon gevaarlijke stoffen bevatte. Het systeem van de Inspectie herkende deze status te laat, waardoor de wagon als 'leeg' stond aangemerkt.

Volgens Welman wordt deze 'informatieachterstand' bij een volgende update aangepakt. Hij verwacht dat het probleem daarmee in de loop van maart volgend jaar is opgelost. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: