nieuws

Politie neemt aangifte vuurwerkramp op, Enschede reageert terughoudend

Onderzoeker Paul van Buitenen heeft vanmiddag aangifte gedaan tegen de Staat der Nederlanden en de gemeente Enschede. Van Buitenen vindt dat zowel de landelijke als lokale overheid zich schuldig hebben gemaakt aan ondermijning van de rechtstaat in het slepende onderzoek rond de vuurwerkramp.
De autoriteiten zouden volgens Van Buitenen bewust cruciale informatie 'onder de pet hebben gehouden' Ook Mathilde van der Molen, weduwe van een van de vier omgekomen brandweermannen, deed aangifte.
Van Buitenen werkte vijf jaar lang aan de zaak en stelde een ruim 1.400 pagina's tellend dossier op. Daaruit zou onder meer blijken dat de landelijke en lokale overheid tekort zijn geschoten bij het toezicht op de opslag van vuurwerk en de afgifte van de vergunningen.
Onder het tapijt
Maar ook zou vervolgens alles zijn gedaan om bepaalde informatie onder het tapijt te vegen. Volgens Van Buitenen uit angst voor torenhoge schadeclaims.
Aangifte tegen ministers
In zijn 41 pagina's tellende aangifte noemt Van Buitenen de namen van vele tientallen personen, die volgens hem een bedenkelijke rol hebben gespeeld. Niet alleen in aanloop naar de ramp, maar ook tijdens het onderzoek naar de toedracht. Van Buitenen deed aangifte tegen meerdere ministers, maar ook tegen de top van zowel politie als brandweer, het Openbaar Ministerie en leden van de Rijksrecherche.
Bij de ramp in mei 2000 kwamen 23 mensen om het leven, raakten circa 1000 mensen gewond en werd een complete woonwijk in puin gelegd.

'Wachten op OM'
De gemeente Enschede reageert terughoudend op de aangifte. "Wij hebben begrepen dat meneer Van Buitenen aangifte heeft gedaan. We wachten met een reactie tot we weten wat het Openbaar Ministerie met de aangifte doet", laat een woordvoerder weten.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.