nieuws

'Moordstad' Zwolle stevent af op recordaantal misdrijven rond moord en doodslag

Forensisch onderzoekers aan het werk in de wijk Stadshagen na de spraakmakende liquidatiepoging
Forensisch onderzoekers aan het werk in de wijk Stadshagen na de spraakmakende liquidatiepoging © News United / Stefan Verkerk
Zwolle stevent voor dit jaar af op een recordaantal gevallen van (poging) moord en doodslag. Alleen al de eerste negen maanden is er sprake van dertig van deze misdrijven, evenveel als in het hele recordjaar 2015. Nadat de wijk Stadshagen enkele weken geleden werd opgeschrikt door een liquidatiepoging, was het dit weekeinde opnieuw raak.
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd in de wijk Holtenbroek een witte bestelbus onder vuur genomen. Na het incident was er niemand meer op de plaats delict te vinden. Voor zover bekend zijn er echter geen gewonden gevallen. 
Uit cijfers van de politie, vanaf 2012 tot nu, blijkt dat zich in Zwolle alleen al tot en met september dertig misdrijven rond (poging) moord en doodslag hebben voorgedaan, zo meldt StadshagenNieuws.nl. Evenveel als in heel recordjaar 2015.

Politiecijfers

StadshagenNieuws dook in de politiecijfers naar aanleiding van de recente schietpartijen in Zwolle. Met de recente liquidatiepoging in de wijk Stadshagen als meest in het oog springende. Het slachtoffer werd hier tientallen malen onder vuur genomen, maar wist wonderwel de dans te ontspringen.

Nieuw record?

Daarbij viel op dat het aantal van dertig levensdelicten van de eerste negen maanden van dit jaar een evenaring is van het recordjaar 2015. Met dien verstande dat de cijfers van het laatste kwartaal het aantal voor 2019 nog verder kunnen doen oplopen.
Vorig jaar ging het om in totaal 27 levensdelicten in de Hanzestad. Daarbij gaat het overigens om het aantal misdrijven, niet over het aantal (dodelijke) slachtoffers.

'Toevalstreffer?'

Onduidelijk is of 2019 een 'toevalstreffer' is of dat er sprake is van een stijgende lijn als het gaat om dit soort zware misdrijven.

Reactie politie

De politie laat in een reactie weten zich niet te kunnen vinden in de conclusie van StadshagenNieuws.nl. "Deze conclusies van het platform trekt men zelf op basis van de open data die beschikbaar zijn. Die cijfers liggen genuanceerder."
"Behalve dat er op het gebied van de geregistreerde criminaliteit al jaren een dalende trend is, lijkt die nu te stabiliseren en af en toe te schommelen. Cijfers gaan op en neer, maar blijven vaak binnen een bepaalde bandbreedte. De afgelopen twintig jaar is de stad flink gegroeid. Met de toename van inwoners verandert dat beeld mee."
Volgens een politiewoordvoerder ontstaat er een vertekend beeld omdat het veelal om pogingen gaat: "Een oppervlakkige snee kan daar al onder vallen. Voor de veiligheid, het gevoel van veiligheid of het meten daarvan zijn er meerdere indicatoren beschikbaar. Ook sociale. Zwolle is, zo valt in alle onderzoeken te lezen, een populaire en veilige stad. De mensen wonen, werken en recreëren er graag."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.