nieuws

Raad van State zat fout bij vernietiging bestemmingsplannen vliegbasis Twenthe

Raad van State zat fout bij vernietiging plan vliegbasis
Raad van State zat fout bij vernietiging plan vliegbasis © RTV Oost / Rogier van den Berg
De Raad van State heeft verkeerd geoordeeld bij de vernietiging van twee bestemmingsplannen voor de voormalige vliegbasis Twenthe. Dat erkent de Raad vandaag in een verzetszaak die was aangespannen door de gemeenteraad van Enschede en Technology Base.
De Raad vernietigde op 17 juli beide bestemmingsplannen in zijn geheel. Maar volgens de gemeenteraad en Technology Base werden daarmee ook onderdelen van die plannen vernietigd die in orde waren en dus niet ter discussie stonden.
Vandaag oordeelt de Raad dat ze gelijk hebben. Het is heel uitzonderlijk dat de Raad van State een eerdere uitspraak als fout bestempelt.

Geluidszones
De onterecht vernietigde onderdelen zijn nu alsnog goedgekeurd. Die gaan onder meer over geluidzones die in het gebied zijn aangewezen en de aanwezigheid van een radarinstallatie.

De bestemmingsplannen regelen nieuwe activiteiten op de voormalige vliegbasis. Volgens de Raad zorgen die activiteiten, zoals festivals, voor een toename van stikstof bij het Lonnekermeer. Dat was voor de Raad al voldoende om de bestemmingsplannen zonder een hoorzitting te vernietigen. Maar daardoor kregen de gemeenteraad en Technology Base niet de kans om te pleiten voor behoud van goede onderdelen van de plannen. 
Met deze verzetszaak hebben ze toch nog gehoor gekregen bij de Raad. De planonderdelen die een toename van stikstof veroorzaken blijven wel vernietigd.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.