nieuws

Nog steeds veel onduidelijkheid over toekomst Kulturhus in Haaksbergen

Geld (archieffoto)
Geld (archieffoto) © RTV Oost
De geldproblemen van het Haaksbergse Kulturhus zijn niet makkelijk op te lossen. Dat bleek uit de nieuwe informatie die wethouder Louis Koopman van Financiën tijdens de laatste raadsvergadering gaf. De stichting achter het Kulturhus heeft nog niet gereageerd op de dreiging om de huurovereenkomst op te zeggen, is niet bereikbaar en heeft een onvolledige subsidieaanvraag ingediend voor komend jaar.
Desondanks hoopt Koopman dat er nog uit te komen valt. De stichting heeft nog tot vrijdag om te reageren op de huurachterstand, anders bestaat de mogelijkheid dat de huur opgezegd gaat worden. Per wanneer dat zal zijn, is nog niet duidelijk, maar dat het Haaksbergen veel geld gaat kosten wel.
Inmiddels heeft de gemeente aangegeven bij de Raad van Toezicht en de directeur-bestuurder van de stichting dat de gemeente het pand waar de bibliotheek in gevestigd is, eventueel wil terugkopen. Alleen al die transactie zou een verlies betekenen van ruim twee ton.

Kosten blijven oplopen

Als de stekker uit het Kulturhus getrokken wordt, zouden de verliezen oplopen tot meer dan acht ton. Op de waarde van het pand van de voormalige basisschool Dorp zou meer dan twee ton verlies geleden worden.
In het betalen van de huur, rente en aflossing heeft de stichting een achterstand van meer dan twee ton. Daarnaast staat er nog een lening open van ruim drie ton voor de nieuwe inventaris van de bibliotheek. Toch waarschuwt Koopman de gemeenteraad dat een faillissement van de stichting mogelijk het dubbele zou kosten.

Goed onderbouwd plan

Tijdens de vergadering bleek nogmaals dat de raad een goed onderbouwd plan wil zien. De raadsleden willen geen ‘blanco cheque’ uitschrijven, omdat ze geen geld in een ‘bodemloze put’ willen stoppen, maar duidelijkheid willen over de kosten.
De raad ging bijna unaniem akkoord met het voorstel van het college om een plan op te stellen voor een toekomstbestendige bibliotheek en theater. De voorgenomen verhoging van het subsidiebedrag voor komend jaar is al een week voor de behandeling van de begroting afgeschoten. Een meerderheid van de raad gaat niet akkoord met het verhogen van de subsidie die op dit moment bijna vijf ton bedraagt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.