nieuws

Thorium als nieuwe energiebron? Provincie denkt er steeds serieuzer over na

Er komen informatiebijeenkomsten over thorium
Er komen informatiebijeenkomsten over thorium © RTV Oost / Rogier van den Berg
De provincie organiseert komend jaar een informatiebijeenkomst voor Overijsselse gemeenteraadsleden en Statenleden over de mogelijkheden van thorium als energiebron. Dat gebeurt op initiatief van PVV en 50Plus.
Beide partijen zijn van mening dat de doelstellingen van het landelijke Klimaatakkoord niet gehaald kunnen worden met zon- en windenergie. Met de inzet van thorium kan dit wel lukken. "Alleen ontbreekt op dit moment de kennis bij politici en bestuurders over de mogelijkheden van Thorium", aldus fractievoorzitter Erik Veltmeijer van de PVV. Thorium is een alternatief voor uranium als brandstof voor kerncentrales.

Internationale deskundigen

PVV en 50Plus willen daarom een informatiebijeenkomst houden waar nationale en internationale deskundigen hun kennis delen over Thorium als energiebron. Het voorstel werd woensdagavond met een nipte meerderheid aangenomen door Provinciale Staten.  

VVD, CDA, PvdA, ChristenUnie en SGP spraken al eerder dit jaar in het coalitieakkoord af om het Rijk te vragen de mogelijkheden van thorium als energiebron serieus te gaan onderzoeken.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.