nieuws

'Kluizenaarsgezin': rechters nemen kijkje in boerderij

De boerderij bij Ruinerwold waar een gezin zich negen jaar lang had verschanst
De boerderij bij Ruinerwold waar een gezin zich negen jaar lang had verschanst © ANP
De rechters, die straks een oordeel moeten vellen in de spraakmakende affaire rond het 'kluizenaarsgezin', hebben hoogstpersoonlijk een kijkje genomen in de boerderij bij het Drentse Ruinerwold. Het is hoogst uitzonderlijk dat rechters in een al zo vroeg stadium overgaan tot zo'n zogenoemde schouw.
De schouw had gisteren plaats en duurde de hele middag, zo meldt RTV Drenthe. Voordat het gezin, dat negen jaar in een totaal isolement leefde, neerstreek op het Drentse platteland, woonde het jarenlang in Overijssel: eerst in Hasselt, daarna Zwartsluis.

Met eigen ogen zien
Bij het bezoek waren de rechters, de officier van justitie, beide advocaten en een griffier aanwezig. Ze waren daar om zelf de situatie te bekijken bij de boerderij. "Met eigen ogen zie je het toch veel beter dan van een foto", zegt persrechter Marcel Wolters.
Het team forensische opsporing van de Nationale Politie heeft de afgelopen weken de boerderij al digitaal in kaart gebracht.

Terug naar verhuurder

Reden dat de rechters in zo'n vroeg stadium van het onderzoek een schouw houden, heeft volgens de persrechter te maken met het feit dat de boerderij een huurobject is dat straks weer wordt vrijgegeven door justitie. Vervolgens gaat het terug naar de verhuurder.
Om te voorkomen dat dat in de nabije toekomst niet meer kan, wilden de rechters de situatie daarom met eigen ogen aanschouwen.

Voorarrest verlengd

Gisteren bepaalde de raadkamer van de rechtbank Assen overigens ook dat het voorarrest van zowel vader Gerrit Jan van D. als Oostenrijker Josef B., die de boerderij huurde, met negentig dagen wordt verlengd. Ze worden er door het Openbaar Ministerie onder meer van verdacht dat ze de - intussen meerderjarige - kinderen tegen hun wil hebben vastgehouden. Ook wordt ze witwassen ten laste gelegd. In de boerderij werd namelijk een fors bedrag aan contanten ontdekt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.