nieuws

Advocaat: 'Undercoveragenten in zaak viervoudige moord fout gehandeld'

De slachtoffers van de viervoudige moord in Enschede
De slachtoffers van de viervoudige moord in Enschede © politie
Justitie is in de fout gegaan met de inzet van undercoveragenten in de zaak rond de viervoudige moord in Enschede. Dat zegt advocaat Yehudi Moszkowicz, die een Bredase medeverdachte bijstaat. De vrouw wordt ervan verdacht dat ze bemiddeld heeft in de handel van de moordwapens.

door Jan Colijn en Tom Meerbeek

"Mijn cliënt is door de undercovers gedwongen om een verklaring af te leggen", zegt Moszkowicz. "Het was geen gesprek dat de undercoveragenten met mijn cliënt hielden, maar een intimiderend verhoor." Eén van de undercovers deed zich voor als familielid van de drie hoofdverdachten in de moordzaak. "De man was een boomlange Joego en kwam daardoor intimiderend over. Hij riep zelfs nog naar mijn cliënt: Are you my enemy?" Moszkowicz vervolgt: "Daarnaast wist mijn cliënt dat in de familie van de hoofdverdachten veteranen zitten van het Servische leger. En dat zijn geen padvinders..."

Traject staken

Maar er zijn meer fouten gemaakt door de undercoveragenten, zegt de strafpleiter. "Toen mijn cliënt vroeg of ze haar advocaat mocht bellen, zeiden ze dat zoiets niet hoefde. Sterker nog, haar telefoon werd zelfs afgenomen. Een zeer kwalijke zaak. Ze hadden op dat moment het traject moeten staken."
De undercoveragenten hebben volgens Moszkowicz ook zeer sturende vragen gesteld en op die manier cruciale dossierinformatie verstrekt. "Mijn cliënt heeft daardoor geen spontane verklaring af kunnen leggen." Ook vraagt de advocaat zich af waarom zijn cliënt niet gewoon gevraagd is om naar het politiebureau te komen. "Dit is een veel te zwaar middel geweest."

Reactie OM

Volgens het Openbaar Ministerie was de inzet van undercovers volledig gerechtvaardigd en zijn er geen fouten gemaakt. "Er is geen fysieke bedreiging uitgesproken", zegt de officier van justitie. "En er is geen telefoon afgepakt. De verdachte wilde zelf niet bellen met haar telefoon, omdat ze dacht dat de politie het ding zou afluisteren." Daarnaast is volgens het OM een undercoveractie altijd misleidend, dus is het heel normaal dat één van de agenten zich heeft voorgedaan als Serviër. 
De rechtbank heeft geoordeeld dat er geen twijfels zijn over de undercoveractie en dat de agenten niet kunnen worden gehoord door de verdediging.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.