nieuws

Regionale Omroepen onderzoeken betrouwbaarheid mijnbouwdata

Hoe betrouwbaar zijn de mijnbouwgegevens?
Hoe betrouwbaar zijn de mijnbouwgegevens? © RTV Oost
RTV Oost, RTV Drenthe, Omrop Fryslan en RTV Noord publiceren aanstaande maandag 4 november de conclusies uit onderzoek naar de betrouwbaarheid van gegevens uit de mijnbouw.
Bedrijven die in Nederland olie, gas of zout winnen, hebben de wettelijke plicht te zorgen voor een deugdelijke verzameling van data en gegevens. Er is geen controle of die data kloppen met de werkelijkheid. Natuurbelangen en de volksgezondheid liggen op die manier in handen van commerciële bedrijven die zelf alleen financiële belangen hebben. Welke risico's we daardoor lopen en wat de betrouwbaarheid van mijnbouwgegevens doet met het vertrouwen van burgers in de overheid, daarover publiceren de vier regionale omroepen vanaf maandag een serie verhalen.
Bij mijnbouw denken veel mensen aan de mijnen in Limburg maar de sector is breder dan dat. Ook gas-, olie- en zoutwinning vallen onder de mijnbouwwet, evenals de injectie van afvalwater dat afkomstig is uit de oliewinning.
Ook publiceren we dinsdag over de potentiële risico's van afvalwaterinjectie in noordoost-Twente. Dit voorjaar werd bekend dat net over de Duitse grens in Emlichheim al ruim vier jaar een forse lekkage plaatsvindt van chemisch sterk geconcentreerd afvalwater in de bodem en in het grondwater. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.