Deventer bladwedstrijd: scholieren maken Lettele bladvrij voor breekbare ouderen

Duizenden kilo's herfstbladeren worden deze week geruimd door kinderen van achttien Deventer basisscholen. In de stad en omliggende dorpen is de animo voor de Deventer bladwedstrijd groot, zo ook in Lettele.

Bij basisschool Sancta Maria in Lettele gaan deze vrijdag de handjes van kinderen massaal uit de mouwen. Ze doen met liefde mee aan de wedstrijd, een initiatief van de Deventer Schoon Familie. Woordvoerder Bram Damen: "We dagen scholen uit om zoveel mogelijk blad te ruimen. Daarmee maken we bijvoorbeeld stoepen vrij van blad en veilig voor iedereen."

Gevaarlijk

Het blad verdwijnt niet helemaal uit het zicht. Damen: "Het herfstblad hoort er natuurlijk bij. Daarom moedigen we deelnemers aan om bladeren in de natuur te laten liggen. Dat is goed voor planten en dieren. Maar op straat kan het blad gevaarlijk zijn, daarom halen we het daar zoveel mogelijk weg."

De actie wordt vrijdag in Lettele met gezang begeleid. "Wij gaan winnen", klinkt het zelfverzekerd vanaf het schoolplein. Directeur Karin van Beurden van Sancta Maria: "De kinderen zijn er enorm enthousiast over en vinden het gewoon leuk om bladeren te verzamelen."

Ouderen helpen

Volgens de directeur kleeft er ook een sociaal aspect aan de actie: "Je ziet dat kinderen ook de buurt in gaan om ouderen te helpen. Dan vragen ze of er een tuin opgeruimd moet worden, bijvoorbeeld. Prachtig natuurlijk. En daarbij vind ik het leuk dat de kinderen buiten actief zijn. Beter dan binnen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Deventer herfst Lettele Nieuws
Deel dit artikel: