nieuws

De houtkachel wel of niet aan? RIVM komt met 'stookalert'

Het RIVM heeft het 'stookalert' in het leven geroepen
Het RIVM heeft het 'stookalert' in het leven geroepen © iStock / Getty Images Plus
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een hulpmiddel ontwikkeld waarop te zien is of je probleemloos hout kunt stoken. Het instituut begint vandaag met het zogeheten 'stookalert'.
Als de weersomstandigheden of luchtkwaliteit ongunstig zijn, zal het RIVM het stoken van hout afraden. Met het stookalert worden mensen opgeroepen om bijvoorbeeld hun open haard niet te gebruiken. Het instituut doet dit om gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving te voorkomen.

Schadelijke stoffen

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij. Denk daarbij aan fijnstof, koolwaterstoffen, benzeen en koolmonoxide. "De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij kunnen meer en eerder klachten ontwikkelen door houtrook", aldus het RIVM.

Slechte lucht

Bij sommige weersomstandigheden, bijvoorbeeld bij weinig wind, waait de rook minder goed weg. En als de luchtkwaliteit al slecht is, bijvoorbeeld bij smog door fijnstof, verergert rook de situatie.
Het RIVM heeft dagelijks contact met het KNMI over de weersverwachting.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.