nieuws

Duurzame Huizen Route moet mensen helpen om hun woning energiezuinig te maken

Hoe kun je een bestaand huis energiezuinig maken? 120 gemeenten in Nederland willen mensen helpen om die vraag te beantwoorden. Dat doen ze dit en komend weekend met een Duurzame Huizen Route langs verschillende type woningen. Ook in Zwolle waren vandaag negen huizen geopend.
Eén van de huizen die vandaag meedoet is te vinden aan de Pieter Zeemanlaan in de Zwolse wijk Berkum. Wim Wijnhoud van woningcorporatie Delta Wonen doet open. “De woning is vooral heel erg goed geïsoleerd”, legt Wijnhoud uit en loopt naar één van de kozijnen. Daar laat hij zien dat de kozijnen inmiddels voorzien zijn van driedubbel glas.
Ook de spouwmuren en vloer zijn extra geïsoleerd. Om dat te bewijzen opent Wim Wijnhoud het luik van de kruipruimte. De folie die om de dikke laag isolatiemateriaal is aangebracht glimt je tegemoet. “Hoe beter je het huis isoleert, hoe minder warmte je nodig hebt”, vertelt Wijnhoud ondertussen. 
De vloer is voorzien van een dikke laag isolatiemateriaal
De vloer is voorzien van een dikke laag isolatiemateriaal © Simon Dirk Terpstra
Het huurhuis is in 1969 gebouwd. De tussenwoning is inmiddels helemaal gasloos. “Bovendien betalen de bewoners geen elektriciteitsrekening”, legt de projectleider van Delta Wonen uit. “De woning wekt zoveel elektriciteit op via de zonnepanelen op het dak, dat die z’n eigen stopcontactstroom kan opwekken en bovendien de woning kan verwarmen.”

8.500 huizen

Woningcorporatie Delta Wonen wil uiteindelijk alle 8.500 huurhuizen die ze in bezit hebben energiezuiniger maken. Het project in Berkum is daarvoor een experiment. Want niet alleen de tussenwoning die vandaag is opengesteld is aangepakt, ook nog 45 andere huizen in de wijk. “Wij willen niet alleen maar denken, maar ook doen. Zo hebben we hier allerlei verschillende opstellingen met zonnepanelen uitgeprobeerd, maar ook allerlei typen installaties”, merkt Wijnhoud op. 
Wethouder Schuttenbeld op bezoek bij de woning in Berkum
Wethouder Schuttenbeld op bezoek bij de woning in Berkum © Simon Dirk Terpstra
Wethouder Monique Schuttenbeld is er maar wat blij mee. “We willen in Zwolle 55.000 huizen gasloos maken en dan heb je wel goede voorbeelden zoals dit nodig. Dat is ook het hele idee achter de Duurzame Huizen Route. Om de energietransitie te maken heb je wel ambassadeurs nodig die anderen laten zien hoe je dat in de praktijk doet.”

Beperkte opkomst

Het idee achter de Duurzame Huizen Route mag dan goed in elkaar zitten. Punt van aandacht is nog wel de hoeveelheid bezoekers, want storm loopt het zeker niet aan de Pieter Zeemanlaan. “Ik weet wel dat er wat aanmeldingen zijn bij de andere deelnemende huizen in Zwolle”, zegt de wethouder." En volgende week zaterdag is er nog een Duurzame Huizen Route, dus dan is de opkomst na wat aandacht in de media misschien weer wat groter.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.