nieuws

Zwerfafval opruimen langs IJssel bij Deventer voor geld: "Twee vliegen in één klap"

Het begint net te regenen wanneer een groep kinderen vanochtend op pad gaat om zwerfafval op te ruimen langs de IJssel in Deventer. Er doen meerdere sport- en cultuurverenigingen mee aan de actie, waarbij geld ingezameld kan worden voor de club. "Twee vliegen in één klap", zegt een jongen enthousiast. "We doen het voor de natuur én voor de sportclub."
De kinderen zijn nog geen vijf minuten bezig en de afvalzakken zijn al flink gevuld. "We vinden banden, emmers, melkpakken, jerrycans en blikjes. Ik zie ook vooral kleine deeltjes plastic", vertelt een deelnemer. 

Zwerfafval langs rivier groot probleem

"Langs de rivieren ligt veel zwerfafval. Als je langs de oevers loopt zie je veel sigarettenpeuken, drankverpakkingen en heel veel piepschuim. Dat gaan we vandaag opruimen", aldus organisator Marloes Beerling van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation.
De organisatie Schone Rivieren hield vorige week ook een opruimactie in Wijhe en Olst. Daar vonden de vrijwilligers driehonderd kilo aan zwerfafval in twee uur tijd. "Het probleem is groot. Het afval dat hier ligt, komt uiteindelijk in de Noordzee terecht."
Jongen laat zijn vuilniszak zien
Jongen laat zijn vuilniszak zien © RTV Oost/ Tim Woldering
Op de vraag wat kinderen belangrijker vinden, de sportclub of de natuur, staat de natuur stipt op nummer één. "Maar het is mooi meegenomen dat de sportclub ook geholpen wordt."
Een jongen die actief aan het zoeken is naar afval, vertelt dat de club het geld goed gaat gebruiken. "Wij honkballen bij sportvereniging The Eagles. We gaan van het geld een slagkooi kopen."

"Bij de bron aanpakken"

Alleen zoeken naar afval is niet genoeg volgens Marloes Beerling. "Het afval komt ergens vandaan. Wij moeten het bij de bron aanpakken. Daarom zoekt de organisatie nog nieuwe vrijwilligers. Die moeten noteren waar het afval vandaan komt, bijvoorbeeld van welk bedrijf."
De organisatie is van plan om naar bedrijven en de politiek te stappen om het probleem samen aan te kunnen pakken. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.