Nieuws

Drie ziekenhuizen in Overijssel doen mee aan landelijke staking op 20 november

Deventer Ziekenhuis
Deventer Ziekenhuis © Ziekenhuis Deventer
Het Deventer Ziekenhuis, het MST in Enschede en Isala in Zwolle doen mee aan de landelijke ziekenhuisstaking op 20 november. Deze Overijsselse ziekenhuizen behoren tot de groep van 82 ziekenhuizen en revalidatiecentra in het hele land die zich bereid tonen om actie te voeren voor een betere cao. 
Het Röpcke Zweersziekenhuis in Hardenberg heeft nog niet gereageerd op de oproep van de vakbonden om mee te doen aan de stakingsactie, maar dat kan nog komen. Volgens de vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn melden zich dagelijks meer ziekenhuizen aan.

ZGT doet niet mee aan staking

Het actiecomité van de Ziekenhuis Groep Twente met ziekenhuizen in Almelo en Hengelo heeft laten weten dat er voor gekozen wordt om niet mee te doen aan de staking op 20 november. Het personeel van ZGT wil op een andere wijze hun stem laten horen over de cao-impasse.
Dat betekent dat patiënten die een afspraak hebben staan of onder behandeling staan op 20 november gewoon bij de ziekenhuizen in Hengelo en Almelo terecht kunnen.

Zondagsdiensten draaien

De bedoeling van de actiedag is dat deelnemende ziekenhuizen op woensdag 20 november een zondagsdienst gaan draaien. Alle afdelingen zijn dan 24 uur gesloten, behalve de spoedeisende hulp.
De ziekenhuismedewerkers zijn boos op de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vanwege het uitblijven van een goede cao. Samen met vakbonden willen de medewerkers een goede structurele loonsverhoging in 2019 en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen. Ook willen de vakbonden en medewerkers de voorgestelde verslechteringen van tafel. Verder eisen ze goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers.
Er vallen 200.000 medewerkers onder de cao ziekenhuizen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.